ΣΥΡΙΖΑ: Κινητικότητα και εσωτερικές «μεταγραφές» – Το «σταυρόλεξο» με τα παλιά μέλη που δεν ψήφισαν

Σκηνικό σκληρής σύγκρουσης έχει διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιπαραθέσεις να μαίνονται σε ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, μεταξύ των υποστηρικτών των δυο υποψηφίων Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κρατάει σταθερά θέση ουδετερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κ. Αχτσιόγλου θα ανεβάσει τους τόνους τις επόμενες μέρες, είναι πίσω 9 μονάδες έχει στόχο την ανατροπή και θα εμφανιστεί πιο ηγετική.

Ο δε κ. Κασσελάκης επιλέγει τις επαφές με τους κοινωνικούς φορείς, τις περιοδείες και αποφεύγει για την ώρα να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης.

Υπενθυμίζονταιθ τα τελικά αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής

  • Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
  • Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
  • Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
  • Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
  • Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

Από χθές Τρίτη σχηματίστηκε ένα νέο τοπίο ενόψει του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής διαδικασίας. Αρχικά η συμμαχία του Νίκου Παππά με το Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς έλαβε 8,93% και 12.787 ψήφους ενισχύοντας τον «αέρα νίκης» του Στ. Κασσελάκη.

Ωστόσο, και η στήριξη Τσακαλώτου σε Αχτσιόγλου διαμορφώνει νέα δεδομένα με τον Ε. Τσακαλώτο να παίρνει 8,93% και 13.156 ψήφους στην πρώτη κάλπη.

Ο Στέφανος Τζουμάκας μπορεί να έλαβε 1, 3% και 1917 , δεν στηρίζει καμία υποψηφιότητα, όμως όταν μιλάμε για την τελική μάχη κάθε κουκί θα μετρήσει.

Ως προς το ποιοι έχουν αλλάξει στρατόπεδο, έχουμε δηλώσεις από την κ. Ακρίτα υπέρ Κασσελάκη και του κ. Μαμουλάκη υπέρ Κασσελάκη, που πρηγουμένως στήριζε Τσακαλώτο. Στρατόπεδο έχει αλλάξει και ο Γιώργος Καραμέρος, υπέρ Κασσελάκη.

Σε ό,τι αφορά τα παλαιά μέλη, στα τμήματα που είχαν μεγάλη προσέλευση στάλθηκαν και άλλα tablets.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τα μέλη που είχαν επικαιροποιήσει ως τις 16:00 τα στοιχεία τους ήταν περίπου 7.000.

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ενόψει της Κυριακής.

Στην πολύπαθη Θεσσαλία βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν λειτουργεί το κράτος σωστά. Αν δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση ας κάνει στην άκρη για μια άλλη».

H Έφη Αχτσιόγλου επιμείνει για ντιμπέιτ, με τον κ. Κασσελάκη να αντιπροτείνει κοινή περιοδεία και νιμπείτ με Μητσοτακη.

H ίδια εξαπέλυσε βολές κατά του Παύλου Πολάκη μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», επισημαίνοντας: «Το ερώτημα της ενότητας βαραίνει την από εκεί πλευρά και δεν μπορεί ο συνυποψήφιος που υποστηρίζεται από τον κ. Πολάκη να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Δεν μπορεί τη μία μέρα να λες εγώ είμαι υπερ της ενότητας και το επόμενο δευτερόλεπτο ο βασικός σου άνθρωπος να καθυβρίζει όποιον μιλάει ελληνικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε με το μήνυμα: «Όλοι στις κάλπες την Κυριακή. Κανείς εφησυχασμός. Η νίκη για πολλούς λόγους πρέπει να είναι μεγάλη».

Το απόγευμα της Τετάρτης, η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να αποσαφηνίσει τις πολιτικές του θέσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Στο ερώτημα για στελέχη που «μετακομίζουν» στο «στρατόπεδο» του κ. Κασσελάκη, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «όλα αυτά είναι ροές, που θα αποσαφηνιστούν την Κυριακή», ενώ επισήμανε: «Εγώ επιμένω στην ανάγκη να μιλάμε πολιτικά, χρειάζεται πολιτικό περιεχόμενο», «φωτογραφίζοντας» την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

«Το ερώτημα της ενότητας βαραίνει την από εκεί πλευρά και δεν μπορεί ο συνυποψήφιος που υποστηρίζεται από τον κ. Πολάκη να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του τύπου τις επιθέσεις (…) Ελάχιστο δείγμα πολιτισμού από το Στ. Κασσελάκη να καταδικάσει τις επιθέσεις. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον Α. Τσίπρα τι θα κάνει».

«Υπονόμευση υπήρχε. Υπήρχαν σύντροφοι που θέλανε να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος. Πολλές παρεμβάσεις που γινόντουσαν κατά διαστήματα είχαν προφανή σκοπό να πλήξουν είτε τον ίδιο προσωπικά είτε το κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαφοροποιήσεις», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ με άρθρο – παρέμβαση ο δημοσιογράφος και άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Θανάσης Καρτερός, έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες αναφορικά με τις προθέσεις και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της παράταξης για τα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Στo άρθρο με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας;», ο Θανάσης Καρτερός διέψευσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε οποιοδήποτε SMS από την Έφη Αχτσιόγλου που ζητάει την παραίτησή του, προκρίνει την ανάγκη ενότητας του κόμματος αλλά και τον σεβασμό στις αποφάσεις των μελών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πάρει θέση υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης καλεί τον απερχόμενο πρόεδρο να πάρει δημόσια θέση έως την Κυριακή. «Θεωρώ ότι έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να βγει ο Αλ. Τσίπρας μέχρι την Κυριακή και να κάνει πια μια δήλωση και όχι μόνο μέσω άλλων» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο Γιώργος Τσίπρας τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει ουδέτερη στάση. «Κράτησε μια καθαρά ουδέτερη στάση, στεγανά ουδέτερη και νομίζω αυτή τη στάση συνεχίζει και τώρα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται, αλλά τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως βάση» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για έλλειψη πολιτικου σχεδίου κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας: «Την Κυριακή, κανονικά, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχέδια. Κανονικά. Αλλά αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι τελικά μόνο ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε σχέδιο αλλά μια πρόταση: «ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα, εμπιστευτείτε με».

«Δεν κερδίζεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είσαι καλός», ήταν το νεότερο μήνυμα που έστειλε ο ίδιος. Μάλιστα τόνισε: «Δεν μπορεί να γίνεται καμπάνια με αυτή τη λάσπη».

Αναφερόμενος στα βέλη που εξαπολύει ο Παύλος Πολάκης, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται και σε εμένα».

Αναφερόμενος στον β’ γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να φέρει ενότητα».

Ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών και τοποθετήθηκε λέγοντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά»: «Νομίζω ότι ρωτάτε αναρμόδιο. Ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε να απαντήσει και να κρίνει είναι ο 2ος του πρώτου γύρου. Επιτρέψτε μου να πω ότι από τη θέση μου ως συνυποψήφιος του πρώτου γύρου και ως ένα στέλεχος που εξέφρασα ανοιχτά την άποψή μου για το τι πρέπει να συμβεί, θα επιφυλαχθώ και δεν θα απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Εφόσον η Έφη Αχτσιόγλου, θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε δεύτερο γύρο, δεν τίθεται καν ερώτημα».

Σε άλλη συνέντευξή του, ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να πέσουν οι τόνοι πάρα πολύ γρήγορα, να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα, να μη λέμε ο ένας στον άλλον ότι δεν έχει πολιτικό σχέδιο. Υπάρχουν πολιτικά σχέδια τα οποία είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να το κρύψουμε. Ήταν η δημοκρατική μας αλήθεια. Είναι μια αλήθεια η οποία έχει αναφανεί από το Συνέδριο του περασμένου χρόνου. Υπήρχαν σύντροφοι και συντρόφισσες που διαφωνούσαν με τον μετασχηματισμό. Τον καταψήφισαν. Δημοκρατικά, προχωρήσαμε». Για να συμπληρώσει: «Αν στο συνέδριο είχε επικρατήσει η άποψη ότι δεν πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη βάση, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε την ευκαιρία σε όλο αυτό τον κόσμο να βάλει τη σφραγίδα του στην επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Στο μεταξύ, αιχμηρά ήταν τα σχόλια του Στέφανου Τζουμάκα για τον Στέφανο Κασσελάκη «Τον προμοτάρει με κάθε τρόπο. Είναι φαινόμενο βαθιάς υποβάθμισης της πολιτικής» επισήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra”.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Υπήρξε υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα – Από κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν βγει μαχαίρια»

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος