ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα ότι «στερούν το επίδομα παιδιού για ανάπηρα παιδιά εν μέσω πανδημίας”.

Σύμφωνα με την ερώτηση, “από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα κατά τη γνωστή τακτική του «ακορντεόν» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία, με αποτέλεσμα αδυναμία έκδοσης αποφάσεων χορήγησης πιστοποιητικών ποσοστού αναπηρίας”.

“Αποτέλεσμα είναι να μένουν χωρίς επίδομα πολλά ανάπηρα παιδιά, που για πρώτη φορά κάνουν αίτηση. Παρέτεινε όμως αυτοδίκαια με ΠΝΠ τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που έληξαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση τις παρατάσεις αυτές, όσοι λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, συνεχίζουν να τα εισπράττουν κανονικά κάθε μήνα, όπως είχε επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση και προστίθεται:

“Δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίδομα παιδιού το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να αποδίδεται και μετά την ενηλικίωσή του.

Δηλαδή ο ίδιος φορέας εφαρμόζει σε ένα μόνο από τα προγράμματά του το νόμο και σε άλλο όχι. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αδυνατεί να εφαρμόσει καθολικά το νόμο και να συντονίσει δύο πληροφοριακά συστήματα του ίδιου οργανισμού.

Κατά τα άλλα, περισσεύει το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τους ανάπηρους, που εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλίες.

Έχουμε, από την αρχή της πανδημίας, επισημάνει ότι η απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης προς τους ανάπηρους και τα ανάπηρα παιδιά είναι ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» που έχει η κυβέρνηση για τον κόσμο της αναπηρίας. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει κατ‘ εξαίρεση το επίδομα, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, στους ανάπηρους που έκαναν πρώτη φορά αίτηση, όπως και την πρότασή μας να δοθεί διπλό επίδομα τα Χριστούγεννα. Οι ανάπηροι δεν προτεραιοποιήθηκαν στους εμβολιασμούς, ενώ και για το 2021 η δαπάνη για την αναπηρία είναι μειωμένη κατά 88 εκ. έναντι της δαπάνης του 2019. Είχαμε πρόσφατα ένα ανάπηρο παιδί νεκρό από τον κορωνοϊό σε Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Πειραιά και πλήθος κρουσμάτων σε μαθητές και εργαζόμενους σε σχολεία Ειδικής Αγωγής γιατί τα μέτρα προφύλαξης στις σχολικές αυτές μονάδες που συνεχίζουν -και ορθώς- να λειτουργούν είναι ελλιπέστατα και ο κίνδυνος καθημερινά μεγάλος. Και έρχεται τώρα αυτή η αδικία να αποδείξει, για άλλη μια φορά, την ουσιαστική αδιαφορία προς τους ανάπηρους και τις ανάγκες τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος