ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένοντας το σύνθημα Τσίπρα για εκκίνηση εσωκομματικών διεργασιών – Πρόταση Τεμπονέρα για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Σιγή εξακολουθεί να επικρατεί στην Κουμουνδούρου, 24ωρα μετά τη βαριά εκλογική ήττα. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα «φουντώνουν», δίχως όμως να είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εσωκομματικών διεργασιών. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η δήλωση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Τεμπονέρα, για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να κρατά ακόμη «κλειστά τα χαρτιά» του και τα περισσότερα απο τα στελέχη στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι δεν έχουν γνώση του πλαισίου στο οποίο θα κινηθούν οι αποφάσεις του, δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το εσωκομματικό τοπίο.

Τα ερωτήματα

Ερώτημα πρώτο: Πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εσωκομματικες διεργασίες; Άμεσα ή μετά την αυτοδιοικητική καλπη στο τέλος φθινοπώρου;

Ερώτημα δεύτερο: Διαρκές ή Έκτακτο Συνέδριο;

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου και αρκετά άλλα, δείχνουν ταχείες διαδικασίες, προύποθεση την οποία πληροί το Διαρκές, αλλά τα στελέχη της «Ομπρέλας» μιλούν για προσυνεδριακό διάλογο και διαδικασίες που απαιτούν δομή εκτάκτου συνεδρίου.

Ερώτημα τρίτο: Τι θα περιλαμβάνουν οι διεργασίες; Συζήτηση και αποφάσεις επί προτάσεων Τσίπρα για δομικές αλλαγές; Πρόσωπα, στρατηγική ακόμα και ταυτοτικές θέσεις ή θα υπάρχουν αντιπροτάσεις από άλλες πλευρές;

Ερώτημα τέταρτο: Θα υπάρχει εκλογική διαδικασία και πως θα διεξαχθεί; Θα υπάρχει άλλος υποψήφιος εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα;

Αρκετά στελέχη, και όχι μόνο από την πλευρά της «Ομπρέλας», θεωρούν θετικό σε μια διαδικασία για ανάδειξη ηγέτη να υπάρχει και άλλος υποψήφιος και αναμένουν μια ανάλογη εξέλιξη.

Όπως έγινε γνωστό, η «Ομπρέλα» έκανε διαδικτυακό πανελλαδικό κάλεσμα στα μέλη της για το Σάββατο, σε μια πρώτη συζήτηση – αποτίμηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, Διευκρινίζεται ότι αυτό πιθανώς θα πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια συνεδρίαση κομματικού οργάνου.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για «ξεδίπλωμα» της κρυφής της ατζέντας στην Υγεία, όπως λένε, και καταλογίζουν στον κ. Μητσοτάκη ότι ενδεικτικό αυτής της ατζέντας, είναι ότι ήδη απέκλεισε νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, μιλώντας για συνδρομή πυροσβεστικής και Ενόπλων δυνάμεων.

Εν αναμονή εξελίξεων – Οι αποφάσεις Τσίπρα για αλλαγές & η αναδιάταξη του κόμματος

Στον «απόηχο» της βαριάς εκλογικής ήττας, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα για να εκκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Η πρόταση Βίτσα περί διαρχίας στο κόμμα και η δήλωση Αποστολάκη, ότι δεν τίθεται θέμα Τσίπρα επί του παρόντος, προκάλεσαν την αιχμηρή απάντηση στελεχών.

«Έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα, μια βαριά ήττα και οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σημείωσε ακόμη ότι «είναι απαραίτητη η πολιτική ανανέωση- αυτό δεν αφορά βεβαίως τον Αλ. Τσίπρα – για να ανακτήσουμε και ένα σημαντικό κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας το οποίο έχουμε χάσει».

Ταυτόχρονα, η συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, μπαίνει «στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογέ,ς θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ, αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να μπορεί να βάλει πιο γερά θεμέλια… Ερώτηση: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί σε αυτοδιοικητικές;», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Συμπλήρωσε ότι «όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό πραγματικά δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Στον «αέρα» η υποψηφιότητα του Ν. Παππά στην Αθήνα

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας άφησε ανοιχτό, ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παπάς, τον οποίο είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Απρίλιο στην συνεδρίαση της Κ.Ε.

«Εντάξει, έχει ακόμα δρόμο για την υλοποίηση του, θα δούμε αν θα το κάνω. Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. (…) Διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα», δήλωσε ο Νίκος Παπάς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη να κινηθούν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Ο Νικόλαος Φαραντούρης τόνισε ότι «η ανανέωση και η ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει με γοργά βήματα».

«Εχουμε Πολιτική Γραμματεία, έχουμε Κεντρική Επιτροπή, θα χρειαστεί να γίνει πιθανότατα συνέδριο και όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας πάμε σε μια νέα εποχή, ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει κλείσει, ανοίγει μια νέα εποχή συνεπώς χρειάζεται και ανανέωση σε όλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα.

«Νομίζω ότι ένα αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά χτίζεται όλη την περίοδο από το 2019 και μετά. Άρα οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες της διαμόρφωσής του» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «θα πρέπει όλοι μας να αναπροσαρμόσουμε και τον τρόπο που πολιτευόμαστε δημοσίως, να προστατεύουμε το κόμμα αλλά δεν υπάρχουν βαρίδια».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ενημέρωσε, μετά και την επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε, ότι δε θα μπορέσει να παραβρεθεί στην προσύνοδο των σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος