Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Θετικά αποτιμά η Ελλάδα τη συμφωνία Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

Με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν στην θετική ατζέντα της Συμμαχίας, αλλά και έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις από την Τουρκία, προσέρχεται η Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, σε εξαιρετικό κλίμα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο και άλλους ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Θετικά αποτιμά η Ελλάδα τη συμφωνία Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας
(EUROKINISSI)

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα Τετάρτη, με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποιους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ολιγόλεπτη συζήτηση είχε κ. Μητσοτάκης και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για θέματα της ατζέντας του ΝΑΤΟ καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε το ενδιαφέρον των δύο ηγετών για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά μετά την ένταση των τελευταίων μηνών, βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός για μια ακόμα φορά στο ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γκάτσιος (απεσταλμένος της ΕΡΤ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος