H Τουρκία θα στηρίξει την πρόσκληση ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τριμερές μνημόνιο με την Φινλανδία και τη Σουηδία που προβλέπει τις διαδικασίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Μαδρίτη Νίκος Μελέτης, φαίνεται ότι αυτό ήταν το «εισιτήριο» για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν την Τετάρτη.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ένα βήμα μπροστά», έγραψε ο Νιινίστο επισημοποιώντας την είδηση και διευκρινίζοντας ότι τα «συγκεκριμένα βήματα για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο μέρες».

Το μνημόνιο που υπογράφηκε δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, διευκρίνισε λίγο αργότερα ο Φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

«Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα ‘Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον με αξιωματούχους της να επισημαίνουν ότι η Άγκυρα δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει το βέτο της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος