Συνήγοροι Ν. Παππά: Προαναγγέλλουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Για εκπλήξεις μιλά η πλευρά Καλογρίτσα

Στην ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, των δύο ετών με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Νωρίτερα είχε κριθεί ομόφωνα ένοχος, όπως και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική ποινή.

Η δίκη έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας, ήταν η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά, ενώ η απόφαση πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει για απόφαση που είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα καθως ο κ. Παππάς μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Ο κ. Οικονόμου ρωτά αν θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί και αν θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια τον κ. Παππά.

Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος, ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».

Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα σημειωνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια, Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισ. και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν; Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

Η ΝΔ με βίντεο της θυμίζει παλια δηλωση του Α.Τσίπρα ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήναις.

Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που παρείχε, δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δήλωση Γιάννη Μαντζουράνη:

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

«Για τον πελάτη μας που πάσχιζε να λάμψει η αλήθεια η σημερινή μέρα είναι μξια μέρα δικαίωσης», είπε ο κ. Αντρέας Λοβέρδος, δικηγόρος του Χρ. Καλογρίτσα.

Ουδείς εκ των δυο κατηγορουμενων δεν ήταν στην αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου.

Αμετάκλητη η απόφαση – Δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης ή άλλους ένδικου μέσου

Η απόφαση είναι αμετάκλητη, δεν χωρεί δηλαδή έφεσης ή άλλου ένδικου μέσου. Δεν προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον κ. Παππά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να προβλέπεται αυτό για το εν λόγω αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ντίνα Τσουκαλά.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός πως η απόφαση παρά την πρόταση της εισαγγελέως για την πλήρη απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, ήταν ομόφωνη από την αρχή έως το τέλος. Αξίζει να επισημάνουμε επίσης, πως η ποινή για τον κ. Παππά ήταν η ανώτατη προβλεπόμενη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και ξεπέρασε την πρόταση του εισαγγελέα που είχε ζητήσει να του επιβληθεί φυλάκιση ενός έτους, ενώ για το Χρ. Καλογρίτσα είχαμε εφαρμογή των προβλεπόμενων ευνοϊκών μέτρων από τον Ποινικό Κώδικα για όσους συνδράμουν στην αποκάλυψη μίας υπόθεσης. 

Οι συνήγοροι του Ν. Παππά προαναγγέλλουν προσφυγή στο Ειδικό Δικαστήριο ενώ του Χρ. Καλογρίτσα μιλούν για άλλες εκπλήξεις όταν διαβιβαστεί η κατάθεση της γραμματέως του στον Εισαγγελέα.

Η απάντηση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να αμφισβητεί το σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος.
 
Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου επισήμανε  και συμπλήρωσε ότι το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης!

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλιτεύει το γεγονός ότι ο κος Τσίπρας παραμένει άφαντος και άφωνος.
 
Και θέτει εκ νέου τα ερωτήματα:

– Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
– Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;
– Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια  και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι τότε για να κρατάει ο κ. Τσιπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια καταλαβαίνουμε πόσο «κρατάει» ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Λίνα Μπεθάνη, Γεωργία Σκιτζή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος