Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαρροή email Ελλήνων του εξωτερικού – Ερωτήσεις στην Κομισιόν από ευρωβουλευτές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα email, που δήλωσαν στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για διανομή προεκλογικού υλικού.

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ερώτηση του Κ. Αρβανίτη

Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024, χιλιάδες μέλη της ελληνικής ομογένειας εγγεγραμμένα ήδη από το 2023 στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους έλαβαν από την ΕΒ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | 100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές”, και μάλιστα με ελάχιστη χρονική απόκλιση από ενημερωτικό μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΣ, αρμόδιου φορέα διενέργειας των ευρωεκλογών.

Το μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου περιείχε κείμενο, φωτογραφίες, δίλεπτο βίντεο προώθησης της πολιτικής της δράσης, σύνδεσμο εγγραφής σε newsletter, κ.λπ., συνιστά δηλαδή τυπική περίπτωση πολιτικής διαφήμισης σε προεκλογική περίοδο, και μάλιστα στοχευμένης, καθώς απευθύνθηκε ειδικά και αποκλειστικά στο συγκεκριμένο κοινό των Ελλήνων αποδήμων με δικαίωμα επιστολής ψήφου.

Χιλιάδες παραλήπτες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί δημόσια ότι ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς. Καθότι δυνατότητα τήρησης ενημερωμένων καταλόγων με δεδομένα και στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων διαθέτει μόνο το ελληνικό ΥΠΕΣ, εύλογα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης θεμελιωδών διατάξεων του ΓΚΠΔ μέσω μαζικής διαρροής από υποτιθέμενα ύψιστης ασφάλειας κρατικό πληροφοριακό σύστημα.

Ενόψει τούτων ερωτάσθε:

Πώς θα ενεργήσετε άμεσα αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Κατάθεση ερώτησης στην Κομισιόν και από τον Στ. Κούλογλου

Ερώτηση προς την Κομισιόν ανακοίνωσε πως κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του, ζητώντας από την Επιτροπή να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να διερευνήσει «την εκτεταμένη διαρροή προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) σε πολίτες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε., με ποιο τροπο θα αντιμετωπίσει την πιθανή παραβίαση του Κανονισμού για τη Διαφάνεια και τη Στόχευση στην Πολιτική Διαφήμιση, που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τέλος με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας των επικείμενων ευρωεκλογών, ειδικότερα στην Ελλάδα»

Θανάσης Γλαβίνας: «Προσβλητικά τα όσα επικαλείται η κα. Ασημακοπούλου, να παραδεχθεί το λάθος της και να δώσει εξηγήσεις η κα Κεραμέως»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. Μιλώντας στον Σκάι κάλεσε την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «να παραδεχθεί με ειλικρίνεια το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη και όχι να προσπαθεί να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους τρελούς. Είναι προσβλητικό. Ακόμη και αν δεχθούμε πως όσα υποστηρίζει είναι αληθή, αυτό πώς απαντάει στις δεκάδες καταγγελίες αποδήμων;». Τόνισε παράλληλα ότι η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, οφείλει να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.

Η ίδια η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κάνει λόγο για επίθεση λάσπης. Τονίζει ότι το γραφείο της απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσε η ίδια, στη διάρκεια των τελευταίων, προκειμένου να επικοινωνεί μαζί τους. Ξεκαθαρίζει δε ότι ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος