Συνέδριο Economist: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας (video)

Να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που επλήγησαν από τον κορονοϊό κάλεσε τις χώρες μέλη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βάλντις Ντομπρόβσκις ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο επισήμανε ότι “τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και κανόνες”. Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας για το 2021, τονίζοντας ότι το πακέτο μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα περιορίσει σημαντικά την ύφεση φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, καθώς καλύπτει τις ανάγκες της από τα ταμειακά διαθέσιμα, τις αγορές, το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας, άνοιξε παράθυρο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Θα συζητήσουμε με εταίρους μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουμε τα νεότερα στοιχεία.”

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για φορελαφρύνσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχει τρόικα, ούτε δωρεάν χρήματα, αλλά ένα δίχτυ προστασίας για τα πιο ευάλωτα κράτη, με την Ελλάδα να έχει ήδη εξασφαλίσει περίπου 32 δισ. ευρώ.

“Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για εκταμίευση 32 δις. ευρώ, από τα οποία τα 22,6 δις. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Στις ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας πριν από την κρίση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα “Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του “εμβολίου για τον κορονοϊό”, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κρίση, “δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα”.

“Η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν από την κρίση του κορονοϊού”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. “Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια”, πρόσθεσε και εκτίμησε ότι αφού “μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται, το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να τη ρίξει”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει μετά τη φετινή ύφεση μία παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας της, με πιθανή αύξηση του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης. Αν, είπε, εγκριθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Συμφωνία εντός του Ιουλίου, για το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ, βλέπει ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος