Συνεδρίαση Εξεταστικής για παρακολουθήσεις: Αύριο η εκλογή προεδρείου και ο προγραμματισμός των εργασιών

Array

Για διπλό στόχο της Εξεταστικής Επιτροπής που ξεκινά την Τετάρτη τις εργασίες της έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Να εξετάσει δηλαδή τι ακριβώς συνέβη με το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, όπως είπε ο κ. Τασούλας, αλλά και να διασφαλίσει πώς θα αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σε μια σοβαρή θεσμική συζήτηση χωρίς σκιές αποβλέπει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο που μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ «αυτό που θέλουμε είναι να γίνει με σοβαρότητα ένας διάλογος για την επόμενη μέρα. Πώς θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Για προσπάθεια αντιπερισπασμού κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση και καλεί τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων της όχι μόνο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά και της υπόθεσης Πιτσιόρλα.

«Η υπόθεση Πιτσιόρλα δεν είχε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη[…] αφορούσε εξαρχής ποινικά αδικήματα και ο Εισαγγελέας άσκησε 7 κακουργηματικές διώξεις[…]η άρση απορρήτου διατάσσεται από το Δικαστικό Συμβούλιο όχι την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας δεν έπρεπε να εμπλακεί καθόλου και αυτό έκανε» επισήμανε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει μόνο στη θεσμική δημόσια ενημέρωση.

«Τι φοβούνται και θέλουν να κρύψουν έναντι του ελληνικού λαού[…] η ΕΥΠ οφείλει να πει την αλήθεια, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της ΕΥΠ, για να αναδείξουμε τις ευθύνες» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μανιφέστο είπε ότι «δυστυχώς, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, μέσα από μια μεθοδική προσπάθεια συσκότισης, επιδιώκει να συγκαλύψει ευθύνες και υπευθύνους για αυτή την πολύ βαθιά θεσμική κρίση».

Με μικρό καλάθι ως προς την αποτελεσματικότητά της προσέρχεται το ΚΚΕ στην Εξεταστική.

«Εμείς θα ζητήσουμε την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεών της πλην θεμάτων άμυνας και ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Θα ζητήσουμε να έρθουν όλα τα πρόσωπα, για να φωτιστούν σκοτεινές πλευρές» υπογράμμισε ο Ιωάννης Δελής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Μητσοτάκη η ΕΥΠ ή ιδιώτης παρακολουθούσε μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ με το Predator;»

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ένα ζοφερό σκηνικό που παραπέμπει σε μεθοδεύσεις αυταρχικών καθεστώτων αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών».

Και συνεχίζει ως εξής: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη και υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ως… αντιφρονούντες μπήκαν στον “πάγο”, άρχισαν να παρακολουθούνται μέσω συστήματος Predator. Αυτό σημαίνει πως είτε η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ΕΥΠ, είτε κάποιος ιδιώτης παρακολουθούσε στοχευμένα υπαλλήλους της ΕΥΠ, με πληροφόρηση ή και εντολή “από μέσα”. Τα τρία τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, η ΕΥΠ εκφυλίστηκε. Από υπηρεσία που έχει ως στόχο το ποινικό έγκλημα και τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας μετατράπηκε σε πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σκοτεινών παρακρατικών κύκλων. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ θα πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις. Διαφορετικά θα αποδέχεται σιωπηλά ότι είναι ο εμπνευστής αυτών των τριτοκοσμικών καταστάσεων, που μόνο σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν συναντά κανείς».

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική θα εκλέξει προεδρείο και θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Αργείτη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος