Σ. Κωνσταντινίδης στο Πρώτο: Οι προστασίες αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών- Ό,τι εκφεύγει των καθηκόντων δεν προστατεύεται (audio)

«Η προστασία του απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ένα ατομικό δικαίωμα το οποίο από την άλλη συγκρούεται με την απαίτηση για την διασφάλιση της χώρας και των βασικών της λειτουργιών, ζητήματα δηλαδή εθνικής ασφαλείας» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ξεκινήσει τις εργασίες της αύριο.

«Το ζήτημα είναι να βρούμε την ισορροπία εκείνη που από την μία θα παρέχει τα ισχυρότερα εχέγγυα και από την άλλη θα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία ενός νευραλγικού τομέα της λειτουργίας της χώρας, όπως είναι η ΕΥΠ, η άμυνα, η ασφάλεια, η ευταξία» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ερωτηθείς γιατί και πώς αποφασίζεται μια νόμιμη επισύνδεση, ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε πως πρακτικά, οι εμπλεκόμενες με αυτή την διαδικασία υπηρεσίες, για δύο λόγους μπορούν να ζητήσουν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είτε για τέλεση βαριών κακουργηματικών πράξεων ή για λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν δύο διαφορετικές οδούς και διαφορετικές προϋποθέσεις, σημείωσε. «Η μία πηγαίνει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος, κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μέχρι πρότινος ήταν εισαγγελέας εφετών, υπήρχε δηλαδή μια δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα, πήγαμε σε έναν ενδοϋπηρεσιακό εισαγγελέα, ο οποίος εκτελεί το ίδιο καθήκον για λόγους εθνικής ασφαλείας, αξιολογεί δηλαδή τα δεδομένα που τίθενται υπόψη του και δίνει την έγκριση. Και η δεύτερη διαδικασία για τα κοινά ποινικά εγκλήματα είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου. Εκεί ο εισαγγελέας εισηγείται και το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει για την άρση του απορρήτου και γίνεται η επισύνδεση» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, ο βουλευτής της ΝΔ είπε «προφανώς και έχει γίνει ένα από τα δύο. Όταν μιλάμε για μια νόμιμη επισύνδεση, μία από τις δύο οδούς έχει επιλεγεί. Απ’ ό,τι λέγεται, είναι για λόγους εθνικής ασφαλείας και υπήρξε η έγκριση της εισαγγελέως. Αυτό έχει δημοσιοποιηθεί μέσα και από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες».

Επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της τοποθέτησής του στην βουλή, ο κ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει ρητή εξαίρεση των βουλευτών ή άλλων πολιτικών προσώπων». Με την επισήμανση πως ακούστηκαν πολλά ως προς το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε πως το ίδιο το Σύνταγμα, με το άρθρο 49 προβλέπει κύρωση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας για πράξη κατά της χώρας. «Άρα κανένας a priori δεν εξαιρείται και δεν υπάρχει ρητή ούτε στο Σύνταγμα ούτε στον νόμο εξαίρεση των βουλευτών. Και λογικά, γιατί θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι ο Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Κοζάνης, εμπλέκεται σε μια διαδικασία για να εκθέσει ενεργειακά την χώρα με κάποιους άλλους που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής; Θα ήταν αυτός λόγος εθνικής ασφαλείας; Γιατί κάποιοι μίλησαν μόνο για εξωτερική επιβουλή της χώρας. Όχι. Το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας δεν είναι εθνικό ζήτημα; Μια κυβερνοεπίθεση, αν συμμετείχε ένας βουλευτής χωρίς να το γνωρίζει, άθελά του, δεν θα πρέπει να ελεγχθεί; Νομίζω ότι αφού δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και επειδή και η λογική συνάδει με αυτή την προσέγγιση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε ο βουλευτής από αυτή την διαδικασία και για έναν άλλο πραγματικό λόγο. Ότι επειδή η επικοινωνία γίνεται με δύο πρόσωπα, μπορεί το δικό μου τηλέφωνο να μην παρακολουθείται αλλά να παρακολουθείται του συνομιλητή μου. Κοιτάξτε την περίπτωση Πιτσιόρλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν παρακολουθούσαμε τον  κ. Πιτσιόρλα, έγινε μέσα σε αυτό γιατί παρακολουθούσαμε τον άλλον. Εν πάση περιπτώσει η επικοινωνία του δεν προστατευόταν. Θα πάω και ένα βήμα παραπάνω. Είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα, συνομιλία μου με πελάτη μου έχει καταγραφεί γιατί ελεγχόταν ο πελάτης μου. Και ας μην ξεχάσουμε ότι όλες οι προστασίες αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Άρα ό,τι εκφεύγει των καθηκόντων δεν προστατεύεται» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας για τις διαρροές που αφορούν στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, υποστήριξε ότι «χάνεται η ουσία και η αλήθεια». «Από όλο αυτό το υλικό που έχει εκτεθεί δεν ξέρουμε τι έχει ειπωθεί υπεύθυνα και δημόσια και τι αποτέλεσε προϊόν μιας διαρροής. Είναι λάθος, νοσηρό, δίνει μια άσχημη εικόνα στην κοινωνία και τελικά μια ανακριβή ενημέρωση» επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος