Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις – Την Τετάρτη οι εργασίες της Εξεταστικής

Array

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων συνεχίζει να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Έχει ήδη πάρει τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, και μεθαύριο Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων με την κυβέρνηση να τονίζει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες. Θεσμική δημόσια ενημέρωση ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών τόνισε ότι «έχουν δρομολογηθεί όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και μάλιστα σε χρόνο express. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συντασσόμενη με τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, ενεργοποιήθηκαν τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αμέσως, και συγκλήθηκε η Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα του αναμενομένου». Πρόσθεσε ότι «όταν περιήλθε, πάντως, σε γνώση του πρωθυπουργού ότι παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, διαπιστώθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα» ενώ επισήμανε ότι ««ποτέ δεν ενημερώνεται ο πρωθυπουργός για το ότι ενεργοποιείται μία παρακολούθηση», παραπέμποντας στους τρεις, κατά νόμο, υπευθύνους (Διοικητής ΕΥΠ, εισαγγελέας, επικεφαλής ΑΔΑΕ). «Μόνο αν προκύψει ζήτημα εθνικής ασφάλειας ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία», τόνισε.

Από το ΠΑΣΟΚ ζητούν να σταματήσει το σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ των υπουργών που μια γνώριζαν και μια δεν γνώριζαν ενώ για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά δείχνουν μια κατάσταση που υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο[…] Κανένας πολιτικός είπε ευθύτατα ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν αντικείμενο παρακολούθησης την εποχή της δικής του πρωθυπουργίας, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις.

Είδαμε τους βασικούς αν θέλετε μάρτυρες οι οποίοι μπορούσαν να καταθέσουν πράγματα, δηλαδή τον κ. Δημητριάδη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να κρύβονται πίσω από το απόρρητο όταν ο κ. Ράμμος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι δεν υπάρχει απόρρητο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, υπογράμμισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Και η δικαιοσύνη και η νομοθετική εξουσία έχει επιληφθεί του θέματος, υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης.

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στη εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι «στην κυβέρνηση είναι αναξιόπιστοι και στρουθοκαμηλίζουν γιατί φοβούνται το φως, όπως αποδεικνύεται από τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Λένε όλα στο φως και κλείνουν το διακόπτη».

Ο κ. Μάντζος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής και των εκπροσώπων του λαού ούτε είναι μία νησίδα ημιαυτόνομη. «Η ΕΥΠ οφείλει να πει την αλήθεια και ο πρωθυπουργός ως προϊστάμενος να άρει την οποία προσχηματική εχεμύθεια. Θα κινηθούμε νομικά έναντι της ΕΥΠ για αυτές τις ευθύνες» προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, διερωτήθηκε σε ποια σοβαρή χώρα πρόεδρος κόμματος θα μπορούσε να σχολιάζει σε ραδιοφωνικό σταθμό πράγματα που θα έπρεπε να λέγονται κεκλεισμένων των θυρών, πριν αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή. Και όλα αυτά που γίνονται με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Χαρακτήρισε «αυτό-γελοιοποίηση της Δημοκρατίας» με ηθικούς αυτουργούς βουλευτές αλλά και υπουργούς που δίνουν διαρροές για τα όσα αντιλαμβάνονται στην εξεταστική επιτροπή.

«Έχουμε μάθει δυστυχώς στην Ελλάδα να λειτουργούμε με την κλειδαρότρυπα και με το πάση θυσία είδηση, και όχι με το γεγονός ότι αναφερόμαστε στην ΕΥΠ. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συνέβη τέτοιο γεγονός, στην Ολομέλεια της Βουλής να μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ΕΥΠ. Αυτά τα ζητήματα τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες. Εμείς είμαστε ακόμα στη δεκαετία του ’30 και του ’40 και δεν μπορούμε να τα λύσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα ΝΕΑ ζητά εξηγήσεις για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ όταν ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και επισημαίνει ότι η διαφορά με την υπόθεση Ανδρουλάκη είναι ότι τον ίδιο τον παρακολουθούσαν οι δικοί του άνθρωποι. «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να με ενημερώσει με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα Ναι, ο κ. Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ΄ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μία άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε ακάλυπτο ή ότι μου έστησε παγίδα» δήλωσε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για το θέμα Πιτσιόρλα πρέπει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς ο ίδιος είπε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση του δεν παρακολουθούσε κανένα.

«Εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένα περιστατικά, θα πρέπει να κατατεθούν όλα και στην Βουλή και στην δικαιοσύνη και να γίνουν αντικείμενο διερεύνησης» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το ενδεχόμενο συμπερίληψης παρακολουθήσεων και άλλων προσώπων κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Με την εκλογή προεδρείου, την Τέταρτη στην Βουλή, ξεκινούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος