Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού επιμένει η Αθήνα

«Μη διαπραγματεύσιμο, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο θα υπάρχει εσαεί» χαρακτηρίζει η Αθήνα την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία και σήμερα προχώρησε σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ η Ελλάδα επικεντρώνει στην διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εντός της εβδομάδας σε Λιθουανία, Εσθονία και Γερμανία.

Την στιγμή που η Άγκυρα διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στη ρητορική των απειλών, η Αθήνα δεν ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Επενδύει σε μεθόδους διεθνοποίησης του προβλήματος και ταυτόχρονα θωρακίζεται με όπλα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενα αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

«Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συνιστά ένα μονομερές, μη διαπραγματεύσιμο, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί» τόνισε στη Real News της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών.

Η ενέργεια αυτή- άσκησης κυριαρχίας– υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνδυαστεί με μια σαφή στρατηγική στο πλαίσιο της οποία η Ελλάδα θα καλέσει τις όμορες χώρες της στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο» τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από το Επταχώρι της Καστοριάς, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε: «Να ανταπεξέλθουμε σε απειλές και προκλήσεις όχι μόνο ασφαλείας της σύγχρονης εποχής που ασφαλώς και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα να μας βρίσκει έτοιμους και προετοιμασμένους».

Δυο ακόμη υπερπτήσεις προστίθενται στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, η οποία το πρωί της Κυριακής, οδήγησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα 19.000 πόδια πάνω από την Κανδελιούσσα και την Λεβίθα, δυο νησίδες σχεδόν στο μέσω του Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος