Σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις της Αθήνας στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας (video)

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της Ελλάδας να διεθνοποιήσει την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει αποφασισμένος να ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει την προκλητική ρητορική. Τους εκπροσώπους κομμάτων ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υπεραμυνόμενος της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι το λεγόμενο “μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης” είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, ο Χαμί Ακσόι αρνείται ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και κάνει λόγο για μονομερείς μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, που προσπαθούν να κερδίσουν επιπλέον 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου και αυτό λόγω του Καστελόριζου.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης. «Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει-δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών», σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση, τόνισε ο Πρωθυπουργός στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, προαναγγέλλοντας παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο -Τρίτη και Τετάρτη- για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στο περιθώριο της οποίας θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες-κρατών. Επιτέθηκε και στο Ατλαντικό Σύμφωνο, λέγοντας ότι μια Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της, προσθέτοντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή.

Δένδιας: Αβάσιμα τα περί ελληνικών νησιών στερούμενων υφαλοκρηπίδας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως αβάσιμους και ανεδαφικούς τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, με βάση τη νέα προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πρόσθεσε ότι εάν ο Λίβυος πρέσβης, δεν προσκομίσει ως την Παρασκευή τη Συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ, θα κηρυχθεί ανεπιθύμητος και θα απελαθεί.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πώς η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο και ότι θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα κόμματα.

Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκρίνει η αντιπολίτευση

Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε με τη σειρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος και επισημαίνει ότι η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επαναλαμβάνει με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στη προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

Προτείνει, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

“Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι γενικότεροι γεωπολιτικοί του σχεδιασμοί, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό άρμα” αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Για πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
Δυστυχώς η πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι γεγονός», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση και καταλήγει: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να σχεδιάσει και να συστήσει συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για αυτά που έρχονται… σχεδιάζει ταξίδια! Απλά κρίμα».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Διεθνοποιεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων η Αθήνα (video)
3ο συνέδριο ΝΔ-Κ. Μητσοτάκης: Θα ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας (video)
N. Δένδιας: Αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ