«Συναγερμός» στα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών

Array

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στα εκλογικά διλήμματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται δυο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο βρίσκεται η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να εισηγείται την επίσπευση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των υποψηφίων και του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεκλογική κούρσα των κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη γραμμή. Μετά την χθεσινή του αναφορά ότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ο πρωθυπουργός σημείωσε από το Λονδίνο ότι το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης θα είναι πυκνό, θέτοντας και πάλι το ερώτημα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”.

«Συναγερμός» στα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Oι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Συναγερμός» στα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε φουλ ρυθμούς έθεσε τις εκλογικές μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου και της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος. Όπως είπε «Αν ο κος Μητσοτάκης “μυρίζει εκλογές“, η κοινωνία μυρίζει ελπίδα για αλλαγή. Αφού βούλιαξαν την κοινωνία σε πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας, επιδείνωσαν με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους την ενεργειακή κρίση, λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία και άφησαν την πρώτη κατοικία των ανθρώπων βορά στους κάθε λογής “Πάτσηδες”, τώρα μιλούν και για δεύτερη θητεία για να αποτελειώσουν τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη».

Τα πεδία των πολιτικών συγκρούσεων διευρύνονται από την οικονομία και τα εθνικά μέχρι τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν. Το αντίθετο θα ήταν είδηση, αν επιχειρούσε να τηρήσει τα λεγόμενά του και να εξαντλήσει τη τετραετία. Είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι δε μπορεί άλλο να σταθεί. Για πόσο θα κρύβεται από τη Βουλή; Σε καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, άλλωστε, δε θα μπορούσε να σταθεί. Θα είχε ήδη παραιτηθεί».

«Άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι στην προσπάθεια τους για γραμμή άμυνας για επερχόμενη ήττα εντάσσουν στην επιχειρηματολογία τους ανυπόστατα πράγματα[…] Η ελληνική Δημοκρατία είναι ισχυρά θεσμικά θωρακισμένη και είναι απολύτως βέβαιο ότι όπως έχει γίνει από το 1974 μέχρι σήμερα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και τώρα αυτό που θα επιλέξουν και θα ψηφίσουν οι πολίτες, γνήσια, αυθεντικά, δημοκρατικά, θα αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες του κυρίου Μητσοτάκη λέω ξεκάθαρα ότι κανένας ότι και να προσπαθήσει να κάνει δεν μπορεί να αλλοιώσει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

Βολές κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Πρέπει λοιπόν τώρα να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση της μιζέριας… Παντού υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΝΔ εκτός από ανίκανη να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη για την εθνική οικονομία, υπογραμμίζει η Ελληνική Λύση.

Να μην αφήσουμε τη δημόσια υγεία, ούτε και την κοινωνική πρόνοια, στα χέρια της ολιγαρχίας, επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Μέρα με τη μέρα θα κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες με τους πολιτικούς αρχηγούς να πυκνώνουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα.

«Μυρίζει εκλογές» το εναρκτήριο σύνθημα του πρωθυπουργού για την προεκλογική κούρσα

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λίδα Μπόλα, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον Γιώργο Κουβαρά, η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο ότι «μυρίζει ήδη εκλογές» και η αποστροφή του χθες το βράδυ από το Λονδίνο ότι «όλοι με ρωτούν, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα» αναζωπύρωσαν τα σενάρια των εκλογών.

Νομίζω ότι σε αυτό συμβάλλει και το ότι το τέλος της τετραετίας που ακούγαμε πια από πολλά κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζεται με την έλευση του ’23[…] Οπότε νομίζω ότι το σενάριο του Μαΐου ή του Ιουνίου που ακούγαμε, πολλώ δε μάλλον του Ιουλίου, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, σε αυτό που λες μετά τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα, εγώ θα σου έλεγα ότι μάλλον θα πρέπει να κοιτάμε λίγο πιο κοντά στο Πάσχα. Γιατι; Γιατί υπάρχει κι ένα τεχνικό θέμα σε όλο αυτό, πολύ ουσιαστικό όμως στην εξέλιξη των εκλογών. Είναι η απογραφή. Θυμόμαστε πριν από λίγο καιρό ο κ. Πετρίτης εδώ από την ΕΡΤ είχε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα νέα απογραφικά δεδομένα. Σήμερα το επανέλαβε αυτό ο κ. Οικονόμου. Είπε ότι θα είναι με βάση τα νέα απογραφικά δεδομένα, που θα πει όμως ότι αυτά τα δεδομένα μπαίνουν στο σύστημα για να το πούμε απλά περί το Φεβρουάριο, αρχές Μαρτίου. Άρα για να μετρήσουν οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν από τον Μάρτιο και μετά.

Επομένως, νομίζω ότι αυτό μας δίνει ένα ένα στίγμα. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι επειδή ακριβώς η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι δεν υπάρχει αιφνιδιασμός οποτεδήποτε και αν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές ήδη ετοιμάζουν όλοι τα ψηφοδέλτια. Πολύ σύντομα θα είναι το 80% έτοιμο και από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ενώ είδαμε σήμερα να συνεδριάζουν τα όργανα και να τίθενται σε εκλογική ετοιμότητα. Νομίζω ότι θα είναι πραγματικά έκπληξη το να είναι νωρίτερα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι απόλυτα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Αλλά σε όλο αυτό γιατί έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης το σήμερα αυτό δε θα μεσολαβεί πολύς καιρός, τέσσερις πέντε, έξι εβδομάδες. Αν ανοίξει κανείς τα ημερολόγια μπορεί εύκολα να βρει ημερομηνίες που να κουμπώνουν όλα αυτά μαζί».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Ανάλυση: Λίδα Μπόλα

Σχετικό Άρθρο: Επενδύσεις και Οικονομία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος