Στρατηγική κυβέρνησης και Ν.Δ για το 2019 -Τα άρθρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στον Economist (video)

Τους στόχους και τις στρατηγικές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το 2019 αναλύουν μέσα από την ελληνική έκδοση του Economist οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης. “Από παρίας της διεθνούς σκηνής και μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ελλάδα έγινε πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια”, σημειώνει ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική αλλαγή.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πεπεισμένος πως “το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά.” Tονίζει πως “ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών και καλεί τους πολίτες στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης , να κρίνουν και να συγκρίνουν συνολικά τα πεπραγμένα της.”

“Να συγκρίνουν την Ελλάδα που παραλάβαμε, την Ελλάδα της ύφεσης, της ακραίας φτώχειας και των κοινωνικών συγκρούσεων, με την Ελλάδα που οικοδομούμε, την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης, της εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να συγκρίνουν την Ελλάδα που έγινε ο παρίας της διεθνής σκηνής και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, με την Ελλάδα που γίνεται πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και αποτελεί το αντίβαρο στις ακραίες οπισθοδρομικές και συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη στα εξ ων συνετέθη’, αναφέρεται στην ανάλυση του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει, «δομικό στοιχείο της δικής μας στρατηγικής είναι η αναδιανομή» και επισημαίνει ότι «μια οικονομία δεν μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα αν βασίζεται στην υπερσυσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων. Και αυτό διότι, η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή αποτελούν τους πυλώνες μιας ευημερούσας οικονομίας».

Εξηγεί ότι αυτό «επιτυγχάνεται με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών και αναφέρεται στις 350.000 νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, με άμεση συνέπεια τη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες σε αυτό το διάστημα.

Την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής για μία καλύτερη ζωή», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του «Economist- Ο Κόσμος το 2019» που κυκλοφορεί με το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Real News, και περιγράφει τα στοιχήματα της νέας εποχής που αρχίζει στην Ελλάδα με τις εκλογές του 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει σαν προϋπόθεση της αυτόνομης πορείας της χώρας με δανεισμό από τις αγορές, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που όμως υπογραμμίζει δεν μπορεί να γίνει με νέα λιτότητα ή με επιστροφή στις συνθήκες του παρελθόντος. Προς τούτο προτάσσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα αλλάξουν το επιχειρηματικό κλίμα και προσελκύσουν σημαντικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Αναφέρεται στους βασικούς άξονες του σχεδίου του για μία οικονομική πολιτική που θα οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:

– η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

– η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

– η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η αξιοποίηση των ευρωπαικών χρηματοδοτικών εργαλείων και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων.

– η οικοδόμηση ενός κράτους λιτού και αποτελεσματικού με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των ΣΔΙΤ και την αξιολόγηση.

Σχετική είδηση: Τζανακόπουλος: Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος