Νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ – Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι αποχωρήσαντες

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την ομάδα Αχτσιόγλου μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

Ήδη οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, των στελεχών της Ομπρέλας και των εννέα, βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα πρέπει όλα αυτά τα μέλη να υποβάλλουν μια δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε και τυπικά να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα έχει κάποια προνόμια, δεν θα έχει όμως χρηματοδότηση.

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όπως το όνομα του νέου φορέα, η κατανομή των ρόλων και ο προσδιορισμός της φυσιογνωμίας του. Οι συσκέψεις αναμένονται πυκνές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαντάζει ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο κοινοβουλίου υπάρχει μεγάλο κενό από την αριστερά μέχρι το κέντρο” τόνισε στην ΕΡΤ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ.

Ο νέος φορέας δικαιούνται και μετακλητούς υπαλλήλους. Δικαιούνται τη συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο, όπως και στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές επιτροπές, οπότε αναμένεται η πρώτη εμφάνιση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκροτημένη σε σώμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Εκεί θα φανεί και το στίγμα αυτής της ομάδας και η άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με τη νέα ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36.

Πλάνο εξόδου από την κρίση

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ με «φόντο» τις αποχωρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας. «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας», ήταν το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στην άρνηση όσων έφυγαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.

Χωρίς πολιτικό επίδικο η διάσπαση. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε από την επαύριο των εκλογών“, τονίζεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας.

Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο τον Ιανουάριο ζήτησε, λόγω των έκτακτων συνθηκών, σε παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να κοιτάει ως μοναδικό, ταξικό και πολιτικό του αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτόν θέλουμε να νικήσουμε. Εφεξής θα κριθούμε όλοι στη μάχη που θα δίνουμε για να χάσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Και όχι στη μάχη που θα δίνουν ορισμένοι για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη.

«Η αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Διότι αδυνατίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα τα καταφέρουμε», γράφει η Έλενα Ακρίτα στην πρώτη της ανάρτηση μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλο αυτό είναι οργανωμένο, υπάρχει ο εμπνευστής, ο οργανωτής, ο διαχειριστής αυτού του πράγματος. Δεν προκύπτουν τυχαία έτσι αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει εσωκομματικό παρασκήνιο, το οποίο κάποιος το ήλεγχε και κάποιος το μεθόδευε» τόνισε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, για 11 χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος