Στον Τζον Κέρι το διεθνές βραβείο φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων»

Ο διακεκριμένος πολιτικός Τζον Κέρι, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2017, υπήρξε γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό κόμμα το 2004 χάνοντας με μικρή διαφορά από τον Τζορτζ Μπους, τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων» για τη φιλελληνική του δράση.

Ο Κέρι είναι απόγονος του Τόμας Γουίνθροπ, που κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης ήταν πρόεδρος του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης. Παραμένει πολύτιμος σύμβουλος στο πλευρό του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

“Ως υπουργός εξωτερικών πάντοτε είχα ως πρότυπα τον μεγάλο αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδος και τα ιδεώδη που τον ενέπνευσαν. Οι αξίες της Αθηναϊκής δημοκρατίας παραμένουν άσβεστες ακόμα και σήμερα”, επισήμανε ο Τζον Κέρι.

H Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως: “Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απονείμω το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με σκοπό να εξαρθεί η διαχρονική αξία του φιλελληνικού φαινομένου, και θα απονέμεται από φέτος σε πρόσωπα τα οποία αναζήτησαν το καθοδηγητικό πρότυπο του βίου τους στο ελληνικό ιδεώδες, όπως αυτό ενσαρκώθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της παιδείας, της ατομικής ελευθερίας”.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι: “Το διεθνές βραβείο αυτό απονέμεται σήμερα στον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ. Ως νέος υπηρέτησε στο Bιετνάμ και έγινε υπουργός εξωτερικών στη χώρα του. Ο υπουργός και γερουσιαστής υπήρξε μια ηγετική προσωπικότητα στον κόσμο και προσπαθούσε πάντοτε να φέρει την ενότητα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, και ο Ελβετός τραπεζίτης Σαρλ Πικτέ, τιμήθηκαν επίσης με το Διεθνές Βραβείο Λόρδος Βύρων, ως διεθνείς προσωπικότητες που ενσαρκώνουν μέσα από τη σταδιοδρομία τους τις αξίες του Ελληνισμού.

O Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος ΕΕΦ, δήλωσε: “Το Βραβείο έχει θεσμοθετήσει η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Τα τιμώμενα πρόσωπα έλαβαν από ένα ασημένιο μετάλλιο και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων, δωρεά σε ίδρυμα της επιλογής τους”.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ο Πρωθυπουργός και η ΠτΔ στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού στον John Kerry

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος