Τετ α τετ στο ΔΝΤ-Τσίπρας: Ζωτικός ο ρόλος του Ταμείου για το χρέος-Συγχαρητήρια από Λαγκάρντ (video)

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τονίστηκαν οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η σημασία της ελάφρυνσης του χρέους σε συμφωνία με τους εταίρους. Στις 19:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας,  ο κ. Τσίπρας περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό για την πρόοδο και την εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, έδωσε η κ. Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση παραγωγική.

Τετ α τετ στο ΔΝΤ-Τσίπρας: Ζωτικός ο ρόλος του Ταμείου για το χρέος-Συγχαρητήρια από Λαγκάρντ (video)Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους σε σύμφωνα με τους εταίρους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή” ανέφερε η Κ. Λαγκάρντ κατά τις κοινές δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά από χρόνια στασιμότητας. “Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν.
Υπάρχει μια ορατή έξοδος από την κρίση και είναι προς τον συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση” είπε.

Σημείωσε πως “η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της” καθώς θα δώσει “μια περίοδο καθαρού αέρα, όπου όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στις συζητήσεις για την ελάφρνση του χρεους“, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως “το ΔΝΤ θα παίξει ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο“.

Τετ α τετ στο ΔΝΤ-Τσίπρας: Ζωτικός ο ρόλος του Ταμείου για το χρέος-Συγχαρητήρια από Λαγκάρντ (video)Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, εκ των οποίων τα 20’ λεπτά ήταν κατ’ ιδίαν συνομιλία του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Π. Παυλόπουλος και οεκπροσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, παραβρέθηκε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, του ΔΝΤ, Χ. Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον.

Νωρίτερα στο Σικάγο, ο Έλληνας  πρωθυπουργός παρουσίασε τα ελληνικά πλεονεκτήματα και μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο.

Η Ελλάδα επέστρεψε, αφήνει πίσω της την κρίση, προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Παράλληλα τόνισε, ότι τώρα είναι η ώρα να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της Ελλάδας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Στην ξενάγησή του στο ελληνικό μουσείο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά, όπως είπε, τώρα, μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος