Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας & το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Βολές» κατά της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Η πολιτική Μητσοτάκη εκτοξεύει τον πληθωρισμό και αυξάνει τις ανισότητες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του του ΣΥΡΙΖΑΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο πληθωρισμός στην χώρα μας έφτασε στο 12,1% για τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, δύο μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Στο Κόκκινο 105.5.» και πρόσθεσε: «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η Eurostat δείχνει ότι είμαστε μέσα στις 4 μόλις χώρες της ΕΕ των 27 όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας το 2021 έναντι του 2019. Νέα αύξηση των ανισοτήτων, δηλαδή, επί ΝΔ, μετά την σταδιακή μείωση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2016 – 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του αλλά επιδοτεί μήνα με τον μήνα την κερδοσκοπία, τόσο η κρίση θα βαθαίνει σε βαθμό πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Ακόμη, πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μια άλλη αντιμετώπιση της κρίσης, με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και πολιτική κοινής ωφέλειας από την ΔΕΗ».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί δεν μπορεί να διανοηθεί μια συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, για αυτό δεν μπορεί να συζητήσει τις προτάσεις μας για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για δημόσια παρουσία στο τραπεζικό σύστημα, για το πώς τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα πάνε μόνο σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» τόνισε και κατέληξε: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή, ώστε να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική, προοδευτική, αριστερή πολιτική, που θα δώσει στο κράτος τα εργαλεία για να προστατεύσει την κοινωνία και τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί με όρους που θα περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς φίλους του κ. Μητσοτάκη».

Σε ανακοίνωση προέβη και η κ. Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η δήλωσή της:

«Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.

Την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).

Την ώρα που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.

Την ώρα που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά.

Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:

  • Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.
  • Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.
  • Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή».

Μ. Κατρίνης: Η ακρίβεια καλπάζει και στο βάθος δημοσιονομικό αδιέξοδο ανάλογο με αυτό του 2009

Για την ακρίβεια, την οικονομική κατάσταση των πολιτών, τα δημοσιονομικά ο κ. Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις συμφωνίες που συνάπτει και προσπαθεί επικοινωνιακά να τις προβάλει με κάθε τρόπο και την ίδια στιγμή οι πολίτες στα μέσα του μήνα ψάχνουν τις τσέπες τους, για να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.

Ταυτόχρονα το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τα δάνεια που χρωστούν οι πολίτες στα funds και στις τράπεζες, τα χρέη στην εφορία και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται μήνα με το μήνα, ενώ έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Η κυβέρνηση μιλά για μηχανισμό φορολόγησης των υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας – ένας μηχανισμός ωστόσο ο οποίος άργησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί και ακόμη δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί δεν εφαρμόζει σχετική οδηγία και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος. Από τον Απρίλη έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια. Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Ότι δεν έχουν ανέβει υπερβολικά οι τιμές των αγαθών και των τροφίμων, ότι δεν υπάρχει θέμα πρωτοφανούς αισχροκέρδειας που πλήττει τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα και γι’ αυτό έχει ευθύνη: γιατί δεν ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις στην ενέργεια για να μετριάσει το κόστος για τους πολίτες. Αυτό βεβαίως αξιολογείται από τους πολίτες κάθε μήνα που έρχονται οι λογαριασμοί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διατείνεται πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, γιατί –υποτίθεται πως-ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 5% πριν δύο μέρες! Έφτασε δηλαδή στα επίπεδα που μας άφησε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ το 2009 – μια κατάσταση που μας οδήγησε σε πτώχευση. Ακόμη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παραδέχτηκε ότι έχει καταγράψει 14 δις χρέος από τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ.

Αυτή είναι η «χρηστή» δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιας κυβέρνησης που έλεγε ότι θα «καθαρίσει» τα κόκκινα δάνεια και τελικά «φεσώνει» την ελληνική κοινωνία με 14 δις, μεταχρονολογώντας μάλιστα το συγκεκριμένο χρέος για το 2023-2025, δηλαδή μετά τις εκλογές. Αυτό εμένα μου θυμίζει την πολιτική που άσκησε ο κ. Καραμανλής και παρέδωσε την χώρα στο ΠΑΣΟΚ χρεωκοπημένη το 2009.

Οι πολίτες ζητούν δίκαιες παρεμβάσεις που θα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη και τους χαμηλότερους οικονομικά συμπολίτες μας. Ζητούν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών – η οποία γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- και βεβαίως ζητούν ελέγχους στην αγορά, για να μπορούν να αγοράζουν τα βασικά είδη διατροφής».

Ο κ. Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, προχώρησε σε δήλωση για την την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 

Ανταδράσεις και από το ΚΚΕ

«Αν κάτι επιβεβαιώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες, αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας κι αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό σημαίνουν νέα βάρη.

Αρκούν δύο μεγέθη του προσχεδίου για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα: Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την “ανακούφιση” του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος