Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την “Pax Mediterranea” της Med 7 (video)

Τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Med 7 και η σαφής καταδίκη των Τουρκικών παραβατικών κινήσεων στην Αν. Μεσόγειο προκαλούν ήδη διαφορετικές αντιδράσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, ενώ διαμορφώνουν και το κλίμα, που θα κυριαρχήσει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου με ειδικό θέμα την Τουρκία. Η σαφής στήριξη των Ελληνικών θέσεων αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην Κορσική.

Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου αποτυπώνεται αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία. Με κοινή συνέντευξη τύπου οι επτά ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην Τουρκία. Το μήνυμα που θα μεταβιβάσουν στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Σεπτέμβρη είναι ναι «στο υπεύθυνο διάλογο» με την Τουρκία «αλλά χωρίς αφέλεια, και «με καλή θέληση».

Ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Προέδρου Μακρόν στο Twitter, παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Αυτοκράτορα Αυγούστου το 27 πχ. Pax Romana, επιστέγασμα της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Μεσόγειο: “Pax Mediterranea! – Ειρήνη στη Μεσόγειο”!

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: “υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης, σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, με τις παράνομες γεωτρήσεις ή σε σχέση με τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους”.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως: “Εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, είμαστε συνάδελφοι, ανήκουμε στο ίδιο κομμάτι, στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα απ` αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά”.
“Το πρώτο πράγμα είναι να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη μια αλληλεγγύη σημαντική προς Έλληνες και Κύπριους φίλους μας που αντιμετωπίζουμε μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία”, σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσαν για μία ακόμα φορά την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες Δικαίου συνολικά και όχι επιλεκτικά. Άλλως θα έρθει νομοτελειακά αντιμέτωπη με σοβαρότατες κυρώσεις τις οποίες θα υπογράφουν και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: ” Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Αυτή η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Macron, πρόκειται για τη «mare nostrum» -την δική μας θάλασσα, την ευρωπαϊκή θάλασσα. Και ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη”.

“Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε με τους ηγέτες ως προς την ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων εφόσον είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η ομόθυμη καταδίκη των επτά στην Κορσική προκαλεί ήδη σοβαρό εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επιμένει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν σέβεται το ΔΔ ενώ στοχοποιεί για μία ακόμα φορά το Καστελλόριζο.

“Οι τοποθετήσεις σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην κοινή δήλωση που έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης Συνόδου είναι προκατειλημμένες, αποσπασμένες από την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης”, δήλωσε o Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αλλά και ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε παλαιά δήλωσή του από την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την διαμάχη του με τους Κεμαλιστές, δηλώνοντας: «Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται. Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι».

Λάβρος κατά της Τουρκίας και ο Καγκελάριος της Αυστρίας. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι ομοσπονδιακοί καγκελάριοι Κουρτς και Μέρκελ, με τον Σαρλ Μισέλ, ο ηγέτης της Αυστρίας, ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ-Τουρκίας.

Παρά το δυσμενές κλίμα, η Τουρκία επιμένει στην οδό των προκλήσεων. Με νέα NAVTEX στην θάλασσα που ελέγχει το ψευδοκράτος, η Άγκυρα ανήγγειλε στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά και ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο φθάνει στην Κύπρο για συναντήσεις με την Κυπριακή ηγεσία. Με την έκδοση νέας navtex η Τουρκία δείχνει ότι όχι μόνο αδιαφορεί για το μήνυμα των ηγετών της ευρωμεσογειακής διάσκεψης αλλά εμμένει στην ίδια τακτική της έντασης και των προκλήσεων. Η κλεψύδρα για τη σύνοδο κορυφής αδειάζει, έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες, και η επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα δείχνει πλέον να είναι μονόδρομος.

24 ώρες απομένουν για να φανεί η πραγματική διάθεση της Άγκυρας, αν δηλαδή θα κλιμακώσει με την παράταση της navtex και την διατήρηση του Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου κινείται και αυτή την ώρα με δυτική πορεία ή αν τελικά θα επικρατήσει η λογική και η απόσυρση του ερευνητικού και του Τουρκικού στόλου ώστε να περάσουμε στα σταδιακή αποκλιμάκωση ύστερα από έναν μήνα.

Όμως έχουμε νέα επικοινωνιακή πρόκληση μέσω twitter το Τουρκικό υπουργείο άμυνας. Εμμέσως επιβεβαιώνει τους Έλληνες επιτελείς, πως δεν υπάρχει δηλαδή σημείο σύγκλισης για αποκλιμάκωση. Νωρίτερα δημοσιοποίησαν εικόνες από τα δυο ερευνητικά και τα δυο γεωτρύπανα γράφοντας ότι συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες τους προστατευόμενα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Προφανώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η νέα navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην βόρια κατεχόμενη Κύπρο από αύριο έως τη Δευτέρα. Πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την περιοχή «ενδιαφέροντος» του τελευταίου μήνα εκεί που πλέουν το ερευνητικό, τα τουρκικά αλλά και τα Ελληνικά πολεμικά πλοία. Και είναι ακόμη πιο μακριά από το Καστελόριζο. Αυξημένα αντανακλαστικά και επιχειρησιακή ετοιμότητα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αυτό το τριήμερο υπάρχει και λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μεγίστη.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε: “Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά. Θέλω αν έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο να δω τι θέλουν να κάνουν… Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ ξεκάθαρος έχει συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι ο,τι σχετίζεται με τις διενέξεις στην Αν. Μεσόγειο πρέπει να επιλύεται με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο”.

Δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη Λαβρώφ στην Κύπρο ο Ν. Δένδιας είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Οι ΗΠΑ

Στην ανταπόκρισή της από τις ΗΠΑ για την ΕΡΤ, η Λένα Αργύρη αναφέρει ότι: “Με τον πλέον σαφή τρόπο η Ουάσιγκτον παίρνει θέση στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η επίσκεψη στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Αύριο στις 8 το βράδυ ο κ Πομπεο θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους κ. Αναστασιαδη και Χριστοδουλίδη και αναμένεται να εκφράσει ξανά την στήριξη του στην Κύπρο και στο δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της ενώ θα ζητήσει από την Τουρκία την απομάκρυνση των πολεμικών πλοίων από την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Πομπέο παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του αναζητούσε ευκαιρία να βρεθεί στην Κύπρο αυτή την περίοδο ειδικά, μετά και την μερική άρση του εμπάργκο η οποία όπως είπε έγινε στην σωστή στιγμή. Δήλωση που έχει την σημασία της μιας και γνωρίζουμε τον εκνευρισμό και την ανησυχία που προκάλεσε στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό όσα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επιθυμία του Προέδρου Τραμπ οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο ενώ όπως λένε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιμένουν από την Τουρκία να υιοθετήσει εποικοδομητικη στάση”.

Γαλλοτουρκική αντιπαράθεση

Στο χειρότερο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία. Εδώ και καιρό ο Μακρόν έχει καταδικάσει με δριμύτητα την προκλητικότητα της Άγκυρας, απευθυνόμενος μάλιστα στον τουρκικό λαό, είπε ότι του αξίζουν καλύτεροι ηγέτες. Εθνικιστή, αλαζόνα και απελπισμένο χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών κλιμακώθηκε στη σκιά της ευρωμεσογειακής συνόδου στην Κορσική. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν καταπέλτης κατά του Προέδρου Ερντογάν: υπονομεύει το ΝΑΤΟ, την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, λέγοντας: “Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αλλά ένας νατοϊκός σύμμαχος που έχει εφαρμόσει απαράδεκτες πρακτικές στα παράλια της Λιβύης σε σχέση με τη γαλλική φρεγάτα που επιχειρούσε υπό νατοϊκή διοίκηση. Η Τουρκία υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας. Η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, το οποίο είναι απαράδεκτο, και πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις σε τέτοιο επίπεδο που δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο κράτος”.

“Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή… Ο ρόλος της Τουρκίας, όπως και της Ρωσίας, μας ανησυχούν σε αυτό το πλαίσιο”, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ενόχληση στην Άγκυρα ήταν τέτοια, που ο διευθυντής επικοινωνίας του γραφείου της τουρκικής προεδρίας απάντησε μέσω τουίτερ σε πρώτο χρόνο στον Γάλλο Πρόεδρο πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον λόγο του στο κλείσιμο της ευρωμεσογειακής συνόδου.

O διευθυντής επικοινωνίας του γραφείου του Προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούτ έγραψε στο τουίτερ: “Ποιον Μακρόν να καταδικάσουμε για τις απεγνωσμένες επιθέσεις στην Τουρκία; Τον Μακρόν, που παριστάνοντας τον Ντε Γκωλ, ανακοίνωνε ότι εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ; Τον Μακρόν που εξόπλιζε τρομοκράτες στη Λιβύη και έπληξε το νότιο τμήμα του ΝΑΤΟ; Ή τον επίδοξο Ναπολέοντα με την εκστρατεία του στην Μεσόγειο”;

Οι δε Τσελίκ και Οκτάι, χωρίς ίχνος πολιτικής ευπρέπειας μιλούσαν ξανά για ανίκανο Μακρόν. Ενώ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απορούσε με την αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Γιατί κάθε φορά μόνο η Τουρκία πρέπει να δείχνει την καλή της θέληση; Γιατί όχι η Ελλάδα; Γιατί όχι οι Ελληνοκύπριοι”; αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έκλεισε τα αυτιά στις καταγγελίες των ευρωβουλευτών για τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα πολιτικά κόμματα

Τις ενστάσεις τους για τους διπλωματικούς χειρισμούς στην ελληνοτουρκική κρίση καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ζητούν διαφάνεια και ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά την αναφορά του πρωθυπουργού σε άρθρο του σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι Αθήνα και άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο με τη μεσολάβηση του Βερολίνου, είχαν συζητήσεις για μια συμφωνία που δεν προχώρησε με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με την Αθήνα.

“To κρίσιμο ερώτημα παραμένει: μήπως υπάρχει κάτι παραπάνω; Γιατί δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν μάλιστα γραπτή; Οι ισχυρισμοί ότι είχε ενημερωθεί η αντιπολίτευση και ειδικά μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στα όρια του φαιδρού”, είπε μιλώντας “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5” ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μιλώντας ο ίδιος στον ΑΛΦΑ 9.89, τόνισε πως”Γραπτή συμφωνία είναι η ανεπίσημη μετάφραση που ήδη η κυβέρνηση διέρρευσε και στην αγγλική εκδοχή, την επίσημη, μιλάει για «written understanding». «Written” σημαίνει ότι γράφτηκε και υπογράφηκε”.

“Δεν υπήρξε καμία συμφωνία…Υπήρξε μια κατανόηση και αυτή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού “written understanding”, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Να δώσει ο πρωθυπουργός στα κόμματα τη συμφωνία”, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Την ευρωμεσογειακή σύνοδο της Κορσικής και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου σχολίασε το ΚΚΕ, λέγοντας πως: “Ο λαός πρέπει να κρατάει πολύ “μικρό καλάθι” για τα διάφορα λόγια συμπάθειας και δήθεν αλληλεγγύης που ακούστηκαν για ακόμη μια φορά από τη μεριά της Γαλλίας”.

Μιλώντας στον Αντέννα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: “θεσμικό ατόπημα να μην ενημερώνεις Τσίπρα, Γεννηματά, αρχηγούς, είναι δυνατόν να κάνεις έγγραφη συμφωνία”.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Λένα Αργύρη, Γιώργο Σιδέρη Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Παντελάκης, Θωμαίς Παπαϊωάννου, Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος