Στο Κάιρο την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας για την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ποια θα είναι η ατζέντα

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, συνέρχεται στο Κάιρο η 3η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Θοδωρής Δρίτσας, η υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι περιλαμβάνονται ζητήματα:

Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
-Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
Μετανάστευσης
Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.
-Διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
Προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τέλος, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος