Διμερείς σχέσεις, επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Τουρκία και Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον (video)

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στη Ντάουνινγκ στριτ. Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν θέματα διμερών σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την Βρετανία, επανέλαβε την πολιτική της χώρας μας για το μεταναστευτικό αναφερόμενος ταυτόχρονα στην παραβατική στάση της Τουρκίας.

Την πόρτα της Downing Street 10 πέρασε λίγο μετά τις 5 ο πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον να τον υποδέχεται σε θερμό κλίμα, δηλώνοντας: «Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821».

Ακολούθως οι δύο άνδρες ανέφεραν:
-Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο».
-Μπόρις Τζόνσον: «Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω».

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις ισχυρές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας αλλά και φιλελληνικά αισθήματα του Μπόρις Τζόνσον.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα».

-Μπόρις Τζόνσον: «Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη».

-Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συγχαρητήρια και σε εσένα Μπόρις. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι».

-Μπόρις Τζόνσον: «Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στον Βρετανό Ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξηγώντας στους δημοσιογράφους: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις.

Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στη Βρετανία επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Good Morning Britain” του τηλεοπτικού δικτύου ITV: «θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. + θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής».

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό εξήγησε πώς έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική: «Είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα ότι δεν επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά της Ελλάδας».

Κάλεσε δε την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναχαιτίζοντας την παράνομη μετανάστευση, λέγοντας: «Δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Πάντοτε προσπαθούμε -πολύ αποτελεσματικά θα έλεγα- να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε, όμως, την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία».

«Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως: «Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν την κουβέντα τους τονίζοντας την αξία της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδος καθώς γιορτάζουμε την 200ή επέτειο του πολέμου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Συμφώνησαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση της σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισαν το γεγονός ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στις δυο χώρες επέτρεψε να ξαναρχίσουν τα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαιρέτησαν την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής COP26 και τις φιλόδοξες διεθνείς δεσμεύσεις για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Συζήτησαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία όπως η αιολική ενέργεια στην παροχή καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τζόνσον σύμφωνα με την ανακοίνωση εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τρέχουσα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ. Τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά μεταξύ των θέσεων μας και ότι παραμένει η προτίμησή μας να βρούμε μια συναινετική οδό προς τα εμπρός.

“Οι ηγέτες συζήτησαν μια σειρά άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, τη Λιβύη και την κοινή τους ανησυχία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όσον αφορά την Κύπρο, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μόνιμης διευθέτησης.

«Τέλος, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τη δύναμη του αισθήματος του ελληνικού λαού για αυτό το θέμα, αλλά επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό το θέμα είναι θέμα των εντολοδόχων των Βρετανών. Μουσείο. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτό το θέμα δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη δύναμη της εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας».

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην βρετανική πρωτεύουσα.

Συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους «Financial Times»

«Είναι ένα θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος για μένα και όχι απλώς μια υποσημείωση στην επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με την εφημερίδα «Financial Times» την Τρίτη στο Λονδίνο, αναφερόμενος στα Γλυπτά που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωση τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό». «Αν βρισκόμουν στη θέση του Πρωθυπουργού Johnson και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά», δίπλα στα πρωτότυπα έργα που παραμένουν στην Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τμήμα των γλυπτών που φιλοξενείται τώρα στο Λονδίνο και αναπαρίσταται στο Μουσείο της Ακρόπολης από γύψινα εκμαγεία. Υπογράμμισε ότι τα κομμάτια που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και όχι ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση». Όπως ανέφερε ο Κυριάκος. Μητσοτάκης, το 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και ένθερμη αγωνίστρια για την επιστροφή των γλυπτών, προσκλήθηκε από τον Boris Johnson στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα κι ότι εκείνη την εποχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει τόσο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για το θέμα αυτό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Κυριάκου Μητσοτάκη

Μητσοτάκης στον Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα» – Ο διάλογός τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος