Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Κυριάκου Μητσοτάκη


ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

«Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως: «Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν την κουβέντα τους τονίζοντας την αξία της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδος καθώς γιορτάζουμε την 200ή επέτειο του πολέμου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Συμφώνησαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση της σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισαν το γεγονός ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στις δυο χώρες επέτρεψε να ξαναρχίσουν τα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαιρέτησαν την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής COP26 και τις φιλόδοξες διεθνείς δεσμεύσεις για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Συζήτησαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία όπως η αιολική ενέργεια στην παροχή καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τζόνσον σύμφωνα με την ανακοίνωση εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τρέχουσα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ. Τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά μεταξύ των θέσεων μας και ότι παραμένει η προτίμησή μας να βρούμε μια συναινετική οδό προς τα εμπρός.

“Οι ηγέτες συζήτησαν μια σειρά άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, τη Λιβύη και την κοινή τους ανησυχία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όσον αφορά την Κύπρο, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μόνιμης διευθέτησης.

«Τέλος, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τη δύναμη του αισθήματος του ελληνικού λαού για αυτό το θέμα, αλλά επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό το θέμα είναι θέμα των εντολοδόχων των Βρετανών. Μουσείο. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτό το θέμα δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη δύναμη της εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος