Σε αμόκ ο Ερντογάν κατά Ελλάδας και Γαλλίας: “‘Απληστοι και ανίκανοι” ηγέτες (video)

“Ο Αύγουστος έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία μας ως μήνας νικών. Ελπίζω να επιτύχουμε μεγάλες νίκες. Το βέλος έχει φύγει ήδη από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, κορυφώνοντας την ρητορική κλιμάκωσης. Κάλεσε δε τους “άπληστους και ανίκανους ηγέτες της Ελλάδας και της Γαλλίας να ρωτήσουν τους λαούς τους αν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα”. Την ίδια ώρα, αλεπάλληλες παράνομες Navtex διάρκειας περίπου 90 ημερών στην ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Ν. Δένδιας: Μαραθώνιος επαφών- Διάλογος χωρίς την απειλή πολέμου
  • «Αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις και, εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία», επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε νέα συνέντευξη (Real News).

    Η Ευρώπη καλεί την Άγκυρα να λάβει το σαφές μήνυμα που έστειλε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο.

    Η τουρκική παραβατικότητα θα απασχολήσει και τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τη Δευτέρα, ενώ η ειδική Σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    “Προκαλούμε τους εχθρούς μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα”

    Με αφορμή την εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε: ”

    Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες. Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;.

    “Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μάρτυρες και βετεράνους στον αγώνα” ανέφερε επίσης και συνέχισε με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να αναμετρηθούν οι δυο χώρες “και τότε θα φανεί ο νικητής”.

    «Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όσοι προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα μας εκτός της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν πριν από έναν αιώνα να προχωρήσουν σε κατοχή της πατρίδας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι αντιδράσεις

    Μετά τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για αποκλιμάκωση, δια στόματος του Προέδρου Τραμπ κατά την επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη διπλή επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκάθαρο είναι και το μήνυμα από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα.

    “Η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ σε περισσότερες Ελληνικές τοποθεσίες στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους μας ότι η Ελλάδα και οι Ην. Πολιτείες είναι ενωμένες στην υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ.

    Πρόκειται για κλιμάκωση των επιθέσεων Ερντογάν σε όποιες χώρες στέκονται εμπόδιο στις υπέρμετρες φιλοδοξίες του περί Γαλάζιας Πατρίδας, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.

    “Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κρίση αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η οποία, από τον σχεδιασμό της, επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων νομικής φύσης”, επισημαίνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    “Τα θέματα δεν είναι ελληνοτουρκικά ούτε τουρκοκυπριακά, είναι ευρωτουρκικά”, σχολίασε ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

    “Η στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μία στάση συμμάχων αυτή; (…) Όχι. Άρα λοιπόν δεν είναι σύμμαχοι μας”, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κασιώτης.

    “Πυρ και βύθιση των όποιων εισβολέων”, ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.

    «Τα Εμιράτα και οι άλλοι»

    Από το πρωί της Δευτέρας ξεκινούν πλέον οι επιχειρησιακές πτήσεις των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα τους ιπταμένους και τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

      Οι φιλοξενούμενοι πέταξαν σε αναγνωριστικές πτήσεις Πέμπτη και Παρασκευή και από αύριο ξεκινά η επιχειρησιακή εκπαίδευση, νοτιοανατολικά της Κρήτης και όχι μόνο. Μάλιστα θα γίνουν και αεροναυτικές συνεργασίες με το Πολεμικό ναυτικό που διατηρεί όλες τις δυνάμεις του στη συγκεκριμένη περιοχή, εκεί δηλαδή που δεν έχει σταματήσει να προκαλεί το τουρκικό Oruc Reis.

      Το Γενικό Επιτελείο είναι εδώ και μέρες σε επαφή με συμμαχικές χώρες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να βρεθούν εμπράκτως στο πλευρό της Ελλάδας και να συνεκπαιδευτούν μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

      Παράλληλα στον Έβρο, βολές αρμάτων μάχης, ανάπτυξη σε χώρους εκτός των μονάδων, βολές με τον φορητό οπλισμό, παγίδευση και εκρήξεις, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα στα οποία ασκήθηκαν αυτές τις ημέρες στελέχη και οπλίτες καθώς το Επιτελείο εκτός από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο δίνει βαρύτητα και στα βόρεια σύνορα της επικράτειας.

      ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης
      Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

      Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
      Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
      Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
      Ακολούθησε μας στο Twitter
      Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
      Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
      – Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
      – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
      – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος