Ν. Δένδιας: Μαραθώνιος επαφών- Διάλογος χωρίς την απειλή πολέμου

“Αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις και, εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία”, επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε νέα συνέντευξη (Real News).

Στόχος του μαραθωνίου επαφών και συνομιλιών του υπουργείου Εξωτερικών όλο αυτό το διάστημα είναι η δημιουργία μιας διπλωματικής ασπίδας που να λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η ασπίδα αυτή είναι, επίσης η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και τη διαρκή, νηφάλια αξιολόγηση των δεδομένων, είναι τα κλειδιά μιας επιτυχημένης στρατηγικής αποτροπής.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της, καθώς μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ “μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία”.

Επισημαίνει πως είναι καλοδεχούμενη η “διάθεση της Γερμανίας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η γείτονα”, προσθέτει όμως πως “μέχρι στιγμής η συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά κενές και προσχηματικές τις δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο”.

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο “ισορροπημένες¨και “σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας οι οποίες προάγουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις μεταξύ γειτονικών χωρών” και “εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον”.

Pροσθέτει πως και οι δύο συμφωνίες μετά την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας, θα κατατεθούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο ίδιος θα ενημερώσει σχετικά τον γενικό γραμματέα του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες κατά την προσεχή συνάντησή τους την επόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς σχετική με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε παράνομη παραχώρηση οικοπέδων στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει την κίνηση “απολύτως καταδικαστέα” και τονίζει πως “η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας γεγονός για τη χώρα την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ως εκ τούτου την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας,

“Ο πρωθυπουργός δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το ίδιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη στρατηγική ως προς αυτό και εργάζεται μεθοδικά για τη σταδιακή επέκταση των χωρικών μας υδάτων”.

Αναφέρει δε πως “η Ελλάδα έχει εκφράσει διά του πρωθυπουργού την ετοιμότητά της να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν καταφέρουμε μέσω διαλόγου να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία”. Προσθέτει όμως πως “μια κοινή προσφυγή στη Χάγη, προϋποθέτει ότι αμφότερα τα μέρη δέχονται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και ότι έχουν συμφωνήσει επακριβώς σχετικά με το ποια είναι η διαφορά επί της οποίας θα κληθεί αυτό να ετυμηγορήσει”.

“Η Ελλάδα, βεβαίως έχει επανειλημμένα, επί όλων των κυβερνήσεων, δηλώσει ότι Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος συνιστούν έναν γεωγραφικό χώρο και μία διαφορά και άρα μία ενιαία διαδικασία επίλυσης διαφοράς. Και να μην ξεχνάμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται και η Κύπρος. Η Τουρκία, όμως μέχρι στιγμής δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του, για προφανείς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη λύση είναι πάντοτε εκείνη που έχει συμφωνηθεί, ιδία βουλήσει, μεταξύ των μερών, καθώς θα ήταν δικής τους πατρότητας και όχι προϊόν επιβολής”, καταλήγει.

πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος