Στην Τυνησία ο Ν. Δένδιας – Επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία (video)

Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τυνησίας είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη χώρα τη Δευτέρα.

Ο Έλληνας υπουργός είχε επαφές με την ηγεσία της Τυνησίας που έχει κρίσιμο ρόλο στη Λιβυκή κρίση. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγεντ (Kais Saied) και τον πρωθυπουργό, Ελιές Φαχφάχ (Elyes Fakhfakh), ενώ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Noureddine Erray.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, συζητήθηκαν το Μεσανατολικό και οι σχέσεις Ε.Ε.-Τυνησίας. Επίσης υπεγράφη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας: “Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης, είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή”.

Μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο πρόεδρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.

Ανέφερε ότι συζήτησε με τον Καΐς Σάγεντ τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και το πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν περαιτέρω σημεία σύγκλισης. “Για το πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας COVID-19, την οποία η Τυνησία αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της Τυνησίας”.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας μετέφερε στον Τυνήσιο Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα.

Επόμενος σταθμός η 13η Ιουλίου στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε, στο οποίο αναμένεται να τεθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Σχετική είδηση: Επιμένει στην προκλητική τακτική η Άγκυρα-Επανέρχεται στη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ντονμεζ (video)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ