Στην τελική ευθεία το νέο αναπτυξιακό νoμοσχέδιο (video)

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προβλέπει απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδυτών. 

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση οι ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση, όπως τονίζεται, πιο φιλικού κλίματος για επενδύσεις και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Πρόκειται για διατάξεις που σχετίζονται με

* επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο
* την ανάθεση σε τρίτους της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων
* ταχεία εκδίκαση όσων υποθέσεων σχετίζονται με επενδύσεις καθώς 2.500 φάκελοι για επενδύσεις παραμένουν “παγωμένοι”
* δημιουργία Ψηφιακής Τράπεζας Γης και
* Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

«Το νομοσχέδιο, ακριβώς λόγω της σημασίας του, θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για παρατηρήσεις και από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους. Ένας βασικός άξονας είναι η απλούστευση των διαδικασιών. Ο κανόνας θα είναι ότι κάποιος που υποβάλλει τα νόμιμα δικαιολογητικά, για μια επιχείρηση να αρχίζει να λειτουργεί και εκ των υστέρων θα γίνεται ο όποιος έλεγχος. Επίσης, υπάρχει μία μείωση του βάρος, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Κρίσιμο στοιχείο εδώ, είναι να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές. Είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ένα άλλο ζήτημα που είναι τομή, είναι η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου αποτυπώνονται όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των όρων δόμησης. Έτσι ώστε να ξέρει κανείς, από την αρχή της διαδικασίας μέχρι το τέλος, ηλεκτρονικά πού μπορεί να φτάσει για να εκδώσει άδεια, σε ό,τι αφορά τη χρήση γης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στόχος, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, η βελτίωση της θέσης της χώρας παγκοσμίως ώστε να γίνει πιο ελκυστική τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους επενδυτές.

Ενίσχυση της αξιοπιστίας

Λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο Χρήστος Σταικούρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τις υποχρεώσεις που έχει συνάψει η χώρα με τους εταίρους της.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε σε συζητήσεις γι` αυτούς τους πιο ρεαλιστικούς στόχους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοπιστία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην παρούσα φάση» ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt.

«Αν τα πλεονάσματα είναι κεκτημένο έδαφος και εσύ τα απεμπολείς προφανώς δεν θες τα πρωτογενή πλεονάσματα να χαμηλώσουν τα χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για να προκρίνεις αυτό που εσύ λες ως μεταρρυθμιστικό σχέδιο» σχολίασε στον Real o Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Αναφερόμενο στα πρωτογενή πλεονάσματα, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει σε ανακοίνωση του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί πλήρως τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στέλνοντας στο καλάθι των αχρήστων τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Οι ελληνικοί τίτλοι επωφελούνται σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, την ώρα που τα κρατικά ομόλογα των περισσότερων χωρών να έχουν αρνητικές αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1,8%.

Αύξηση για 5ο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν οι καταθέσεις ιδιωτών. Στο τέλος Ιουλίου
* οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 138,6 δισ. ευρώ από
* 136,9 δισ. τον Ιούνιο
* σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος