Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την αποτροπή κρίσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς ΣτόλτενμπεργκΣτο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του NATO βρέθηκε χθες στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρώτο να κάνει λόγο για καλή συνάντηση με αντικείμενο τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής. «Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», και προσέθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος