Σταθερή στις προκλήσεις η Άγκυρα – Μέσω της διπλωματικής οδού απαντά η Αθήνα

Ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τη Λευκωσία, προετοιμάζεται για τα επόμενα μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για την παραβατικότητα της γείτονος.

Πρώτος σταθμός θα είναι η συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη την ερχόμενη Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου.

Η Άγκυρα, πιστή στη ρότα της λόγω και έργω αποχαλίνωσης, κλιμακώνει την ένταση. Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, επιλέγοντας ανοιχτά να τραβήξει το σχοινί των προκλήσεων.

Η ελληνική πρωτεύουσα ενισχύει, σε σταθερό τέμπο, τις συμμαχίες της.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο της Αθήνας στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συνταξίδεψε για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.

Παράλληλα, τα σήματα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή είναι εξακολουθητικά.

Αυτό το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ. Οι προκλητικές απειλές από την ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας, δεν μπορούν να βρουν την παραμικρή ανταπόκριση […] Είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι, προασπίζουμε τα σύνορά μας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με αιχμές εναντίον του Βερολίνου, αλλά και με αυστηρούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα συνδύασε την ομιλία του στο συμπόσιο με τίτλο «Διάλογοι της Νισύρου», ο κ. Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα δε μπορεί να μπει στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

«Ο μόνος τρόπος να “ενσωματωθεί” η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την “Γαλάζια πατρίδα”, αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται με στήριξη των αποτρεπτικών μας δυνάμεων, σαφείς κόκκινες γραμμές σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο και ενεργητική, πολυδιάστατη διπλωματία», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ασκώντας κριτική στον κ. Μητσοτάκη.

«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός προωθεί μια εξωτερική πολιτική Ι.Χ. που από τη μια βασίζεται στη λογική του «πιστού και δεδομένου», που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αντιθέσεις του κόμματός του», επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική», σημείωσε, από την Κάλυμνο, ο κ. Ανδρουλάκης, που συνομίλησε με επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

«Πρέπει όλοι οι εταίροι μας να πάρουν επιτέλους απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε χώρα να εξοπλίζει το καθεστώς Ερντογάν. Ένα καθεστώς, που καταπατά το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Η στάση του ΝΑΤΟ, των άλλων “συμμάχων” (ΗΠΑ-ΕΕ) αποτελεί διαχρονικό “ούριο άνεμο” στις απαράδεκτες στοχεύσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της ειρήνης. Όπως λέει ο λαός: “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”», σημειώνει ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Αθήνα προχωρά στην επόμενη φάση διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, με όπλα τις ισχυρές θέσεις της, το Διεθνές Δίκαιο και τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος