Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή το πλαίσιο νόμου για τα ΑΕΙ

Στη βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, ενώ φορτισμένο ήταν το κλίμα στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Μητσοτάκης: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας για τις αθλιότητες Βερναρδάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αθλιότητες» τα σχόλια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι εδώ γιατί αν ήταν θα υποχρεωνόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αθλιότητες του κυρίου Βερναρδάκη. Αυτός ο βερναρδακισμός όμως είναι ουσιαστικά ο πολακισμός. Ο Συριζαϊκός φαρισαϊσμός.Είναι αυτό που έχει αποκαλυφθεί ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής και το τελευταίο κομμάτι του λαϊκισμού»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε εάν θα προσέλθει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη.

Μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε ο εμπρησμός κατά του Real, αμέσως μετά το ατόπημα Βερναδάκη και την κριτική, που άσκησε ο σταθμός, έβαλε φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τα «τρία μέτρα κάτω από τη γη» του κ. Πολάκη, τα μαχαίρια του κ. Φίλη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα το οποίο μιλά για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της ενημέρωσης. Επειδή λέει έτσι το είπαν κάποιοι «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» και μάλιστα την ίδια μέρα που μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα.Φέρτε τον αρχηγό σας, αν τολμάει, εδώ να αντιπαρατεθούμε. Αντί να κρύβεται από το Κοινοβούλιο, αντί να κρύβεται από τη Βουλή, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη, να σταθεί όρθιος και να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες”, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης να ανακαλέσει άμεσα την αθλιότητα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για μεγίστη προβοκάτσια του πρωθυπουργού και του καταλόγισε τοξική πολιτική. «Σοκάρει ένας πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας να έρχεται και να λέει στη Βουλή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέεται με την εμπρηστική επίθεση στον Real FM. Αν αυτό δε λέγεται μέγιστη πολιτική προβοκάτσια, τι άλλο είναι;»

«Επικίνδυνος για τη δημοκρατία τον καλούμε να ανακαλέσει» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «έσπευσε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, για να εκμεταλλευθεί μια άθλια εγκληματική ενέργεια, όπως ο εμπρησμός του Real και να τον αποδώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διατύπωση από τα χείλη του ότι “μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη”, διερωτήθηκε ο Ν.Ηλιόπουλος χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος τις δηλώσεις αυτές «απαράδεκτες» και υπογραμμίζοντας «ότι αποσύρθηκαν αμέσως και ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη».

«Αυτό δεν είναι μία απλή αθλιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει», συνέχισε και κατέληξε:

«Καταλαβαίνουνε τον πανικό του αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα».

«Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την απρέπεια και την ευτέλεια με την οποία πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ως προς το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης», ενώ επεσήμανε ότι ισότητα δεν σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω. Έδωσε έμφαση στον αναπτυξιακό ρόλο των πανεπιστημίων και ανέφερε ότι θα δοθούν 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα βιομηχανικά διδακτορικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση» κι έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στη μόρφωση. Με τη βάση του 10 για δύο χρόνια, 40.000 υποψήφιοι  μένουν εκτός πανεπιστημίων, είπε επίσης.

Μιχάλης Κατρίνης – Βουλή: Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με συντηρητικές επιλογές και προτάσεις

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή. Χαρακτήρισε ως μύθο την υποτιθέμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, τονίζοντας με έμφαση ότι «καμία συντηρητική επιλογή και πρόταση δεν συνιστά μεταρρύθμιση και αυτή η κυβέρνηση συνδέεται μόνο με αναχρονιστικές και συντηρητικές επιλογές».

Δ. Κουτσούμπας: Ν/σ στις επιταγές της ΕΕ για Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται

Να «σταματήσει το έγκλημα και να αποσύρει το κατάπτυστο άρθρο 296 του νομοσχεδίου» με το οποίο «εντελώς αιφνιδιαστικά βάζει τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων», κάλεσε  την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή  για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

«Σήμερα αποδείχθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, πόσο δίκιο είχε η Ελληνική Λύση. Τα δυο κόμματα ταυτίζονται και αλληλοϋποστηρίζονται. Ουσιαστικά ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και συνεχίζει “Την ώρα που η ΝΔ έχει άλλου είδους σοβαρά προβλήματα όπως είναι το ενεργειακό, και η επισιτιστική κρίση, έρχεται η δήλωση Βερναρδάκη, να καλύψει με ένα σκοτεινό πέπλο όλα τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού, και σήμερα στη Βουλή ασχοληθήκαμε όλοι με αυτή τη δήλωση. Η ταύτιση των δυο αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο “λαγός” της ΝΔ”.

Από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «έναν ακόμα νόμο κατασκευασμένο από κλειστή ομάδα μανδαρίνων, χωρίς καμία διαδικασία διαλόγου με εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται και αύριο, ενώ ενδεικτικό της σημασίας του είναι ότι έχουν ήδη  ζητήσει το λόγο πάνω από 100 βουλευτές.

  Αντιπαράθεση και για το σκάνδαλο Uber

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με το Προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το διεθνές σκάνδαλο  της Uber και τη στάση που είχε κρατήσει ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία.
«Τώρα ξετυλίγεται ένα κουβάρι και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα από όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, η εταιρία χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας και για διακοπή της αξιολόγησης από το ΔΝΤ «λόγω πιέσεων να δεχτούμε παράνομες πρακτικές».

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τον τρόπο και το ύφος με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 συνεχίζοντας τον χαβά του».

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκτζή, Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος