Στα Τίρανα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στα Τίρανα, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου. H Σύνοδος που αποτελεί σημείο επαφής των κρατών των δυτικών Βαλκανίων με τις χώρες της Ε.Ε., πραγματοποιείται στη συνέχεια της συζήτησης που εκκίνησε στη Γρανάδα για τη διεύρυνση της Ένωσης και αναμένεται να κορυφωθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. 

Οικοδεσπότης είναι ο Έντι Ράμα και βεβαίως η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στη σκιά της υπόθεσης του Φρέντυ Μπελέρη που έχει φέρει Αθήνα και Τίρανα σχεδόν σε ανοιχτή ρήξη.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει -και ανέκαθεν στήριζε- την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, ενώ παράλληλα θα εκπέμψει και το μήνυμα ότι η στήριξη αυτή δεν είναι λευκή επιταγή
Και αυτό γιατί -όπως αναμένεται να πει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να σέβονται και να τηρούν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις από τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Αλβανία που δεν επιτρέπει στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη να ορκιστεί έστω μέσα στη φυλακή.
Η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας -που παραμένει στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες και απειλείται πλέον με έκπτωση από το αξίωμά του- έχει πάρει αναβολή για αύριο Τρίτη (σε μία διαδικασία που αναμένεται μακρά).

Η Αθήνα, από την πρώτη στιγμή, μιλά για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου, καθώς και για άρνηση των αλβανικών αρχών κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας να επιτρέψουν στον Μπελέρη να ορκιστεί, κάτι που αναμένεται να επισημάνει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα ότι  ο ευρωπαϊκός δρόμος για τις υποψήφιες χώρες περνάει πρωτίστως μέσα και από τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη θα έχει συνέπειες τόσο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, όσο και στις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος