Στ. Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Ανάγκη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης (video)

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Παρασκευή. Κρίσιμη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και τη στήριξη των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μια λύση κοινής αποδοχής».

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με άλλους 8 ηγέτες της Ε.Ε. ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και κυρίως την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη μέλη της Ένωσης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες:

  • να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός
  • να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αν και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι αποφάσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να απαντήσουν και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος