Στ. Παπασταύρου στο ΕΡΤNews: Η Ελλάδα αναπτύσσει υδρογονάνθρακες μεθοδικά – Δεν επηρεαζόμαστε από τις κινήσεις της Λιβύης

Σύνοψη
  • Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες
  • Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, υπεύθυνα και αποφασιστικά
  • Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση της ανισότητας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Εντός του 2025 θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και η δημιουργία 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων

Σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ σχολιάζοντας την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, που αμφισβητεί τη μέση γραμμή θαλάσσιας οριοθέτησης νοτίως της Κρήτης.

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται. Θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός, μιλώντας στους Κώστας Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, σημειώνοντας πως το ζήτημα της ΑΟΖ με τη Λιβύη «πρέπει να διευθετηθεί με όρους διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση για τον χάρτη που δημοσιεύτηκε από τη λιβυκή πλευρά, απάντησε: «Ακόμα και σήμερα, στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή. Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανησυχίας από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε: «Οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν καλά πού επενδύουν. Δεν κάνουν ευκαιριακές ενέργειες». Παρέπεμψε, μάλιστα, στην αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.

«Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα από την Κομισιόν – Προχωράμε σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό»

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή περί «κόκκινης κάρτας» της Κομισιόν για καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χάρτες, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε: «Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα. Υπάρχει παρατήρηση ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι:

  • Τον Απρίλιο υιοθετήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο.
  • Ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες (δύο στο Αιγαίο, μία νότια της Κρήτης και μία στο Ιόνιο).
  • Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τον σχεδιασμό των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων.

«Αυτό που απομένει τώρα είναι η κατάρτιση των πλαισίων, κάτι που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες και χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε.

Θαλάσσια πάρκα και πράσινη μετάβαση: «Η βιοποικιλότητα είναι ταυτότητα του έθνους μας»

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα θα παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού και υπογράμμισε: «Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι κομμάτι του DNA μας. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε κάθε ενέργεια, αλλά να τις βλέπουμε στην ορθή τους διάσταση».

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση της ανισότητας στις τιμές»

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χωρών για το κόστος ενέργειας, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε Task Force με συμμετοχή κυβερνήσεων, ρυθμιστών και διαχειριστών.

«Καταγράφηκε η ανισότητα τιμών μεταξύ Νοτιοανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Πλέον υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Στην πράξη, η αφετηριακή τιμή μπορεί να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.

Πολεοδομία: «Μπαίνει τάξη μετά από 100 χρόνια – Έρχεται κωδικοποίηση του πολεοδομικού δικαίου»

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και η δημιουργία 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, που καλύπτουν το 80% της επικράτειας.

«Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στην πολεοδομική ασάφεια. Μετά από δεκαετίες αποκτούμε σχεδιασμό. Η Ελλάδα δεν είχε συνολικό πολεοδομικό σχέδιο από το 1920».

Αναφέρθηκε και σε ρυθμίσεις που απαντούν στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και σε μελλοντικές παρεμβάσεις για οικισμούς και αυθαίρετα, επισημαίνοντας: «Η ιδιοκτησία είναι σημαντική για κάθε Έλληνα και προσπαθούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις εκεί που επί δεκαετίες υπήρχε ασάφεια».

Κλιματική κρίση και στόχοι 2040: «Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει, με ρεαλισμό και ευελιξία»

Τέλος, για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2040, δήλωσε: «Χάνουμε ανθρώπινες ζωές από την κλιματική κρίση. Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στον πράσινο μετασχηματισμό, αλλά με ρεαλισμό και ασφαλιστικές δικλείδες, για να μη μείνει κανείς πίσω».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος