Στ. Παπασταύρου: Σεισμικές έρευνες μέσα στο 2027 στα νότια της Κρήτης

Το δίλημμα είναι δικτατορία ή Δημοκρατία και η Ελλάδα είπε Δημοκρατία», είπε ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο ΕΡΤnews όχι μόνο για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά και τον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας και το πορτοκαλί τιμολόγιο που εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο για επιχειρήσεις και τον Απρίλιο για νοικοκυριά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 25 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δήλωσή τους είπαν: «στεκόμαστε με τη Δημοκρατία, στεκόμαστε με το λαό της Βενεζουέλας υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Διεθνές Δικαστήριο, στο Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, έρευνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βενεζουέλα. Ο κύριος Μαδούρο είχε φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, είχε κατά είχε παραβιάσει κάθε έννοια δημοκρατίας και γι αυτό, όπως είπε και ο καθηγητής, δεν είχε αναγνωρίσει το καθεστώς του από καμία χώρα της Δύσης. Άρα για μένα το πραγματικό δίλημμα στη σύλληψη Μαδούρο είναι είσαι με τη δικτατορία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή με τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε στενές σχέσεις ενώ στην Τουρκία έχουν μεταφερθεί δεκάδες τόνοι χρυσού του λαού της Βενεζουέλας, αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αναγνωρισμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και αυτή η χώρα που ήταν η πιο πλούσια, είχε το λαό της πιο φτωχό και υποσιτισμένα. Αυτό ήταν το καθεστώς Μαδούρο. Έτρωγε ο ίδιος με χρυσά κουτάλια και ο λαός πεινούσε. Τι μας δείχνουν οι εξελίξεις; Ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο δρόμος μπροστά. Η οικονομική πολιτική σταθερότητα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και η ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε.

«Ο τομέας υδρογονανθράκων θα μας βάλει σε ένα άλλο επίπεδο»

Ασκούμε στο πεδίο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι με λόγια, με πράξεις, θεσμικά συγκροτημένα, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, είπε ο κ. Παπασταύρου και ερωτηθείς για το πότε θα αρχίσουν οι έρευνες στα νότια της Κρήτης απάντησε ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί θετικά στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου από το Ελεγκτικό συνέδριο και αφού μπουν οι υπογραφές θα πάει στη Βουλή, ως το τέλος του ίδιου μήνα.

«Μετά την κύρωση από τη Chevron και την Helleniq Energy, καθώς και την Exxon Mobil θα έχουμε σεισμικές έρευνες μέσα στο 2027 και για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια θα υπάρξει ερευνητική γεώτρηση στην πατρίδα μας, εάν τα κοιτάσματα αποδειχθούν τεχνικά και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα παρέχοντας σημαντικούς δημόσιους πόρους για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», είπε ο Υπουργός και συμπλήρωσε:

«Προχωράμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Η πατρίδα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα, μετά από πολλά χρόνια έχουμε για πρώτη φορά θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Πολλοί το αμφισβητούσαν, αλλά έγιναν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, δημοσιεύτηκαν και όλα θα γίνουν πράξη».

Πηγή: ΕΡΤnews- Eκπομπή Νewsroom με τον Γιώργο Σιαδήμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος