Σκρέκας για συμβούλιο υπ. Ενέργειας στις Βρυξέλλες: Ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον ρωσικό εκβιασμό

Array

«Σήμερα, το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον εκβιασμό της Ρωσίας» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών- μελών, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε την εξάρτηση μας απο το ρωσικό φυσικό αέριο» προσέθεσε.
Συμπλήρωσε ότι « θα αναλύσουμε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα μηχανισμό μείωσης της ζήτησης ο οποίος θα δώσει τα κίνητρα στις βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας να μειώσουν την κατανάλωση τους σε φυσικό αέριο».

«Επίσης, θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για ένα νέο πανευρωπαικό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διασφαλίζοντας έτσι προσιτές τιμές για τα ευρωπαικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σκρέκας απάντησε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πάντα ενωμένη. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στην Ελλάδα για να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα ζητήματα όπως το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε έκτακτες περιστάσεις όπως π.χ. από ένα μπλακ αου. Εάν μπορέσουμε να συνδυάσουμε όλες τις ιδιατερότητες των κρατών μελών, πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα υπηρετήσει τον βασικό σκοπό που είναι η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου με τέτοιο τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης, όπως επίσης και την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «είμαστε κοντά σε ένα πολύ καλό κείμενο» και πρόσθεσε πως «το ζήτημα δεν είναι μόνο η Γερμανία αλλά η Ευρώπη ως σύνολο». 

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος