Σκληρή γλώσσα από Μ. Πομπέο για Τουρκία

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε κατά της Τουρκίας ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση για τα δεδομένα των συναντήσεων των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Αναφέρθηκε ακόμη στην απόκτηση από την Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, σημειώνοντας πως αποτελεί “δώρο για τη Ρωσία” από ένα νατοϊκό σύμμαχο!

Και κατέληξε αναφέροντας ότι πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, τονίζοντας όμως ότι δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη,  η στάση αυτή του κ Πομπέο και η επιλογή του να μιλήσει  για την Τουρκία ενώπιον όλων των υπουργών εξωτερικών της συμμαχίας δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εδώ και καιρό απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και αυτό προκύπτει από τα ταξίδια του κ Πομπεο στην περιοχή και τον αποκλεισμό της Άγκυρας από κάθε αμερικανικό σχεδιασμό, την μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και τις επανειλημμένες αναφορές και προτροπές στην Τουρκία να αλλάξει στάση είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ο κ Πομπέο δείχνει να επιλέγει να σταθεί ανοιχτά πια απέναντι από την Τουρκία δεδομένου ότι σε λίγες εβδομάδες φεύγει από το Υουργείο  Εξωτερικών, ενώ δεν κρύβει και τις πολιτικές φιλοδοξίες του στις οποίες χρειάζεται ανάλογη στήριξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος