Σημαντική για την Ελλάδα η τριμερής σύνοδος στο Κάιρο

Στο Κάιρο, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, όπου και συνέρχεται η 4η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Αλ-Σίσι. Σε εξέλιξη βρίσκεται η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που διεξάγεται στο Κάιρο.

Σημαντική για την Ελλάδα η τριμερής σύνοδος στο ΚάιροΑυτή την ώρα διεξάγεται η τριμερής διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών ενώ προηγήθηκε η συνάντηση των τριών ηγετών, Αλ. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο Αλ Νταχαντέια στις 11 ώρα Ελλάδος, ενώ στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον υποδέχτηκε η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Ντάλια Χόρσιντ.

Σημαντική για την Ελλάδα η τριμερής σύνοδος στο Κάιρο

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν επτά υπουργοί της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν ζητήματα ανάπτυξης, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός και περιφερειακή ασφάλεια.

Όπως τονίζεται «η τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημαντική για την Ελλάδα η τριμερής σύνοδος στο Κάιρο

Η -από κοινού με την Κύπρο- τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Πηγή των φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος