Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την διήμερη άδεια του Κουφοντίνα (video)

Αμείωτη συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση  για την χορήγηση διήμερης άδειας στον στον εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Η  κυβέρνηση απαντά στους επικριτές της  ότι τηρήθηκαν οι προβλέψεις της νομοθεσίας, απαντώντας στις κατηγορίες  για ανοχή στην ανομία που διατύπωσαν στη Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη και αντεπιτίθεται κάνοντας λόγο για επικίνδυνη τακτική και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση  του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ανέφερε πως «δεν έπρεπε να βγει ο Κουφοντίνας από τη φυλακή, για λόγους οι οποίοι στο δικό μου το μυαλό είναι απολύτως προφανείς. Όχι μόνο επειδή δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, αλλά επειδή ο ίδιος παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών».

Την πολιτική διαφωνία του εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά, η δικαιοσύνη είχε δώσει άδεια στον Ξηρό, ο οποίος δεν επέστρεψε.

«Χειροβομβίδα» στους θεσμούς να λένε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε εισαγγελέα δήλωσε εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής  και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη χορήγηση 48ωρης άδειας στον εκτελεστή της 17Ν. Τόνισε πως η συγκεκριμένη άδεια δεν χορηγήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από την αρμόδια επιτροπή, της οποίας προΐσταται Αντιεισαγγελέας Εφετών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Δε συνιστά αμνηστία για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε, τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η καταδίκη των πράξεών του, από τη Δικαιοσύνη  και από την κοινωνία, είναι δεδομένη. «Επιτίθενται στην κυβέρνηση για μία πράξη, η οποία δεν είναι πολιτική» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, που στερούσε από τους κρατούμενους σε αυτές ανάλογων ευεργετημάτων, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως οι φυλακές “Τύπου Γ” όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά τα αύξησαν. «Είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτικό να λένε ότι καταργήθηκαν για να παίρνουν κάποιοι άδεια, καταντάει γελοίο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν “εφεύρεση” του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο κ Κοντονής, συμπληρώνοντας εμφατικά πως η κυβέρνηση παρέλαβε “κολαστήρια” και όχι σωφρονιστικά καταστήματα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων ισχύει από το 1989, έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, με τελευταία το 2009 όταν υιοθετήθηκε ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο από τον Νίκο Δένδια. «Το αυστηροποιημένο πλαίσιο που βρήκαμε, δεν το αγγίξαμε» τόνισε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αλεξίας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή και διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τοποθετήθηκε δημόσια, όπως έκανε στην περίπτωση της Ηριάννας, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι έθεσε ένα ερώτημα στη Βουλή που είχε να κάνει με το δικαίωμα αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν, ακόμη και σε περιπτώσεις εμπόρων ναρκωτικών. Επισήμανε δε πως το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

H υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στο E-TV αφού καταδίκασε τη δράση του για την οποία φυλακίστηκε, θύμισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει συστήσει οι άδειες στους κρατουμένους να δίνονται, ανεξάρτητα αν μετανόησαν ή όχι για τις πράξεις τους. Κατηγόρησε παράλληλα τη ΝΔ, ότι δίνει μεγάλη έκταση σε μίαν άδεια 48 ωρών, «ενώ ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, εξέτισε μια μικρή ποινή και σήμερα είναι στέλεχος κόμματος στην Πάτρα».

Κληθείς, στην εκπομπή Απευθείας της ΕΡΤ1 να σχολιάσει την 48ωρη άδεια του Δ. Κουφοντίνα, ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι ο νόμος δεν κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, επισημαίνοντας πως δεν αποφυλακίστηκε αλλά πήρε άδεια. Σημείωσε δε  ότι ο σωφρονισμός αφορά όλα τα εγκλήματα.

«Ο τρίτος νόμος που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη βουλή ήταν η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ήταν μία προμελετημένη πράξη» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Εξήγησε πως ήταν ένα παζάρι που είχε κάνει η κυβέρνηση με πολλούς ανθρώπους που ήταν στις φυλακές και δεν ήθελαν να πάνε στις φυλακές Γ’ τύπου. Οι φυλακές που έχουμε σήμερα διευκολύνουν τον Κουφοντίνα και τους ομοίους του και τους οικονομικά ισχυρούς κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο γιός, του θύματος της 17Ν  Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας, σε συνέντευξη του στον  ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η άδεια στον Κουφοντίνα ήταν ένα σοκ για τον ίδιο. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας υπογράμμισε  ότι ο νόμος ξεκάθαρα έδινε τη δυνατότητα στο Συμβούλιο των Φυλακών να κρατήσει στη φυλακή τον Κουφοντίνα. «Τι άλλαξε τώρα;» διερωτήθηκε. «Ο κ. Κοντονής φόρεσε τον φερετζέ της διάκρισης των εξουσιών από πότε; Είχαν φτάσει να καταγγείλουν και το ΣτΕ, και τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός που σιωπά» επισήμανε.

«Ουδείς στο δημόσιο διάλογο, δύναται να προτρέπει στη μη τήρηση του νόμου. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε ερώτηση του Real FM σχετικά με τη χορήγηση διήμερης άδειας από τις φυλακές στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Είναι προφανέστατο», συνέχισε ο υπουργός, «ότι οι πράξεις αυτές είναι απεχθείς, εχθρικές προς τη Δημοκρατία μας. Είναι απολύτως αναμενόμενο και δικαιολογημένο το αίσθημα των συγγενών των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία προχωρά ακριβώς με την τήρηση του ψηφισμένου νόμου και πείθει και συνεχίζει. Δεν εκδικείται».

Κόντρα για την αποφυλάκιση Κουφοντίνα είχαν  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο πλαίσιο της ερώτησης του για το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε, “αδικαιολόγητη και ανεξήγητη την αδυναμία και την απροθυμία της κυβέρνησης να εκφράσει την αντίθεση  της για την αποφυλάκιση Κουφοντίνα.

Η μισή σας ερώτηση ήταν για τον κ. Κουφοντίνα. Το κάνετε μόνο για να κάνετε αντιπολίτευση.”, δήλωσε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε,  “δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι είστε πιο διαπρύσιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μένα. Μακάρι να είστε, με ενοχλεί όμως ότι είστε υποκριτής.”

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος επικεφαλής του νέου Κεντροαριστερού Φορέα Νίκος Ανδρουλάκης. Τάχθηκε κατά της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, δηλώνοντας ότι «κάνουμε τον Κουφοντίνα σταρ». «Είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό να παίρνει άδεια ένας κατά συρροή δολοφόνος» σχολίασε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ.

«Ο κ. Κοντονής αποκρύπτει την αλήθεια, την οποία γνωρίζει» δήλωσε o βουλευτής Αττικής της ΝΔ , Μάκης Βορίδης, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι απόφαση καμιάς Δικαιοσύνης, είναι μία απόφαση διοικητικής επιτροπής, της επιτροπή αδειών, στην οποία απλώς συμμετέχει ένας δικαστικός λειτουργός. Αυτό το συμβούλιο είναι διοικητική επιτροπή, δεν είναι δικαστήριο, επομένως δεν συζητάμε για απόφαση της Δικαιοσύνης. Τα δύο από τα τρία μέλη αυτού του συμβουλίου υπάγονται διοικητικά στον κ. Κοντονή, στον υπουργό Δικαιοσύνης. Άρα μη μας λένε τώρα για την ανεξαρτησία της επιτροπής» σχολίασε ο κ. Βορίδης.

«Με το θέμα Κουφοντίνα, μην επιχειρούν κόμματα, να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Τα άπλυτά τους δεν σκεπάζονται από μία “έξοδο”. Μάλλον να σκέφτονται τη δική τους έξοδο από τον πολιτικό χάρτη. Αρκετά ανέχθηκε ο κόσμος τη σαπίλα της δήθεν πολιτικής ηθικής και οικονομικής εντιμότητας τους», ανέφερε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουΐκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος