Κόντρα για το πόθεν έσχες των δικαστών-Aντιδράσεις (video)

Σφοδρή αντιπαράθεση, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τις δικαστικές ενώσεις προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πόθεν έσχες των δικαστών αλλά και οι καθυστερήσεις σε σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου μίλησε για ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή να απαντά πως δεν μπορούν οι αποφάσεις να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης τους. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η σκληρή κριτική που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία πάγωσε η υποβολή πόθεν έσχες για τους δικαστές στάθηκε η αφορμή να ανέβουν οι τόνοι στην Γ. Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος .

«Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Υποχωρήσεις δεν θα κάνουμε στην άσκηση των καθηκόντων μας» είπε ο κ. Σακελλαρίου, καταλήγοντας πως η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή, ούτε κουφή, ούτε τυφλή.

«Όπως το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε μάλιστα σε σημαντικές αποφάσεις στις οποίες η έκδοση βουλεύματος καθυστέρησε πάνω από 13 μήνες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της Δικαιοσύνης ακόμη και σε κρίσιμες υποθέσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από το δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημ. Ασπρογέρακας ο οποίος πρόσθεσε σχετικά με το πόθεν έσχες πως δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. « Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την αντιπαράθεση που υπήρξε νωρίτερα σήμερα κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστών και των εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής προσέθεσε: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της» τονίζει η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του» και καταλήγει: «Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση».

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος