Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο — Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για το εργασιακό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να φανεί η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε διατάξεις που κατά την κυβέρνηση είναι υπέρ των εργαζόμενων. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στο νόμο Χατζηδάκη και τόνισε ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

«Μύθος πρώτος, εμβληματικός καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Μύθος δεύτερος, οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Όταν κυβερνήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα συμφέροντά της, τότε είναι μετρημένες οι μέρες της. Κι εσείς έρχεστε σε σύγκρουση και αυτό θα σημάνει το τέλος σας», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σφοδρή επίθεση στο εργασιακό εξαπέλυσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Προσπαθείτε να βαφτίσετε το μαύρο άσπρο και να παρουσιάσετε το νομοσχέδιο ως δήθεν φιλεργατικό. Γελάνε και οι πέτρες», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έρχεστε με ένα εργασιακό νομοσχέδιο ολετήρα να διαμορφώσετε έναν νέο εργασιακό Μεσαίωνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Νομίζετε ότι έχετε την δύναμη να νικήσετε τόσο τη λογική όσο και το δίκιο. Γελιέστε», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ24 Γιάνης Βαρουφάκης.

H ψηφοφορία

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Δήλωση Κ. Χατζηδάκη

«Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

Koινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, αναφέρουν ότι το άρθρο 55 που αναφέρεται στο οκτάωρο, έχει μέσα και το 10ωρο και γι’ αυτό δεν ήταν δυνατόν να το ψηφίσουν.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος