Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Νέες απειλές από την Άγκυρα: «Βάλτε μυαλό»

Την ώρα που το υπ’ αριθμόν ένα διακύβευμα για το ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της συνοχής και η ανέφελη διεύρυνσή του με την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, η Τουρκία επιμένει να εγείρει ενδοσυμμαχικά ζητήματα, στρεφόμενη κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της γείτονος να απειλήσει θέτοντας ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης.

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει αυτό το λάθος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Καθώς οι σύμμαχοι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις εκφάνσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας παραλλήλως τη στρατηγική της διεθνοποίησης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε διευρύνει τον κύκλο όσων συνασπίζονται γύρω από τις εθνικές μας θέσεις. Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει όλοι το ίδιο, ηχηρό μήνυμα, «μην αμφισβητείτε την κυριαρχία της Ελλάδας». Η Τουρκία, έστω και τώρα, οφείλει να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας και να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό».

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των ηγετών των μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak παρουσιάζει την ατζέντα του Ερντογάν, στην οποία συμπεριλαμβάνεται θέμα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα», τα οποία και θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρει: «Αν οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να τορπιλίσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πιθανά θα θέσουν κι άλλα θέματα, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τη Συρία» και συνεχίζει: «Πιθανά να το κάνουν γιατί έχουν πιεστεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα από τη διεθνοποίηση που έχει καταφέρει η ελληνική πλευρά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους δύο άνδρες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις συζητήσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος