Σε εγρήγορση η κυβέρνηση ενόψει προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τα πρώτα νομοσχέδια που θα τεθούν προς ψήφιση

Δεκαήμερο σπριντ αρχίζει από σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να τρέξουν πολλά και σημαντικά θέματα. Μεταξύ αυτών η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία) όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας, η οποία θα καταλήξει το Σάββατο με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, με έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. «Δεν θα είναι μία απλή ανάγνωση μέτρων», τονίζουν οι συνεργάτες του.

Οι βασικοί πυλώνες παραμένουν το τετράπτυχο: καλύτεροι μισθοί – καλύτερη υγεία – καλύτερο κράτος και περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας.

Εξάλλου, το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί με τα πρώτα ν/σ της κυβέρνησης και δη με το οικονομικό για τα μέτρα του 2024, με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού, για τους νέους, στήριξη των συνταξιούχων, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιο μέτρο έκπληξη.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία. Μετά το Υπουργείο Οικονομικών, τη σκυτάλη θα πάρει αύριο Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας. Και δεν είναι τυχαία η επιλογή, καθώς την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα.


Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες πριν συναντηθούν στο Βίλνιους και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, υπενθυμίζοντας την στενή συνεργασία των δύο χωρών -με αιχμή την άμυνα και την ενέργεια- και εκπέμποντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Μία κίνηση που δίνει το “σήμα” και στην Τουρκία, εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Λιθουανία, τόσο για το θέμα της Σουηδίας, όσο και στο ραντεβού που έχει κλειστεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το τετ τότε των δύο ηγετών έρχεται ως ένα πρώτο βήμα επαναπροσδιορισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τη στιγμή που εκλογικός κύκλος και στις δύο χώρες έχει κλείσει και έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Πετρίδης και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα. Ζητούμενο της Αθήνας η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ως βάση αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας και ει δυνατόν των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος