Ραγδαία αύξηση κατά 200% των ροών στο Αιγαίο (video)

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά 200% το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας. Σήμερα το πρωί άλλοι 250 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε Λέσβο και Σύμη.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ξεκινά πρωτοβουλίες και επαφές με στόχο να μπει φρένο στις ροές από τα τουρκικά παράλια και στην αποσυμφόρηση των νησιών που ασφυκτιούν, αναζητώντας διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Ο  αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός επισκέπτεται την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών. Στο επίκεντρο της συνάντησης, το μεταναστευτικό, με φόντο την αύξηση των ροών προς τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, κοινή παρέμβαση αναλαμβάνουν για πρώτη φορά Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στην ΕΕ, με αφετηρία το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, σε σχέση με το κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μεγάλο απαιτείται, διεθνοποίηση ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθος του, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Ακριβώς γι’ αυτό η Ελλάδα κινείται για να διαμορφωθεί μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε μέσα στα φόρα τα ευρωπαϊκά να μην είμαστε μόνοι μας όταν ζητάμε στήριξη, αλλά να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωποι 3 χωρών που καλούνται να προασπίσουν αυτό το οποίο η Ευρώπη απαιτεί. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πολύ ως συνηγορία του δικαίου της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χθες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, είπε πως, δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη.

Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, τόνισε, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Στην Άγκυρα και στην Αθήνα θα μεταβεί διαδοχικά, σήμερα και αύριο, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αντικείμενο των συνομιλιών, θα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και η κατάσταση στην Τουρκία και στο Αιγαίο.

Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος