Qatargate: Την Τετάρτη οι αποφάσεις για Καϊλή – Τι είπε ο δικηγόρος της στην ΕΡΤ

Array

Την Τετάρτη είναι η μέρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, που θα περάσει απόψε άλλη μία νύχτα στη φυλακή. Ο ανακριτής θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη και ποιες κατηγορίες θα της αποδοθούν. Οι έρευνες για το Qatargate «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή από Αντιπρόεδρο. Ο συνήγορός της στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενώ όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δικηγόρο της κυρίας Καϊλή στο Βέλγιο, κ. Ριζόπουλο, της μετέφερε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν θα κάνει καμία δήλωση, κανένα σχόλιο πριν πάει αύριο στις δικαστικές αρχές. Αφότου παρουσιαστεί την και έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θα προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Κατά τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, «συνεχίζονται οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές. Δηλαδή σφραγίζονται γραφεία, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, έτσι ώστε να βρουν οι αρχές στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στο μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις, αλλά δεν δίνουν στοιχεία όπως ξέρουμε πριν φτάσουν στο αποτέλεσμα.  Το μέγεθος του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαρτυρά η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου, ο οποίος είπε ότι οι βελγικές αρχές έκαναν αυτό που δεν έκανε το κοινοβούλιο το οποίο πιο πολύ βασίζεται στην καλή διάθεση των ευρωβουλευτών να δηλώνουν με ακρίβεια τις κινήσεις τους. Είπε ευθέως δηλαδή ότι υπάρχουν «τρύπες» που αφήνουν χώρο στη διαφθορά τονίζοντας ότι οι βελγικές αρχές θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Το θέμα βέβαια αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες που έρχονται αύριο στις Βρυξέλλες για δύο συνόδους, Τετάρτη και Πέμπτη».

Δεκάδες πακέτα κυρίως με χαρτονομίσματα των 100, 50 και 20 ευρώ, που ξεπερνούν σε αξία το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 600.000 στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, εκατοντάδες χιλιάδες στη χειραποσκευή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα δώρα από το Κατάρ.

Καθώς οι βελγικές αρχές δημοσιοποιούν αυτές τις φωτογραφίες με τα μετρητά που κατέσχεσαν στις εφόδους της Παρασκευής, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μεταφέρει στους δημοσιογράφους τη δήλωσή της ότι είναι αθώα.

Οι συνάδελφοί της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όμως, παίρνουν αποστάσεις. Ομόφωνα η διάσκεψη των προέδρων και με τεράστια πλειοψηφία 625 ψήφων, με μία μόλις ψήφο κατά και δύο αποχές, η ολομέλεια αφαίρεσε από την Εύα Καϊλή τον τίτλο της αντιπροέδρου.

Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων ή όχι μέχρι τη δίκη, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της βελγικής πρωτεύουσας.

Τα ιταλικά μέσα αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την ΜΚΟ Fight Impunity, μοίραζε δώρα εκ μέρους του Κατάρ και του Μαρόκου σε όποιον μπορούσε να επηρεάσει αποφάσεις. Αποκαλύπτονται όμως και οι κινήσεις του συντρόφου της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος μίλησε ώρες ολόκληρες στις αρχές.

Σύμφωνα με την Κοριέρε, ενημέρωσε τον πεθερό του για τις εφόδους με αποτέλεσμα να πιαστεί επ`αυτοφώρω βγαίνοντας από το ξενοδοχείο. Πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα, αναφέρουν ότι αυτός ήταν που έγραψε την ομιλία – ύμνο στο Κατάρ που εκφώνησε η Εύα Καϊλή πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και ζητούσε από τους συνεργάτες της να μιλούν μαζί του για θέματα που αφορούν τον Περσικό Κόλπο. Όσον αφορά την ψηφοφορία για το Κατάρ σε επιτροπή στην οποία δεν ήταν μέλος, οι ίδιες πηγές λένε στην ΕΡΤ ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε από τους συνεργάτες της να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόθεσή της να παραστεί.

Ο φόβος παραμένει ότι το σκάνδαλο θα εξαπλωθεί. Άλλα δέκα γραφεία ευρωβουλευτών σφραγίστηκαν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξετάζονται από τις βελγικές αρχές. Σοσιαλιστές βουλευτές αφήνουν τους επίσημους ρόλους τους.

Οποιαδήποτε υποψία για εμπλοκή στο Qatargate απορρίπτει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι όλες οι δηλώσεις του ταυτίζονται με την πολιτική της Επιτροπής.

Εξοργισμένη με το σκάνδαλο εμφανίστηκε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ο άλλος Ιταλός ύποπτος, ο συνδικαλιστής Λούκα Βιζεντίνι, που αφέθηκε ελεύθερος επιμένει ότι μπορεί να καταρρίψει οποιαδήποτε τυχόν νέα κατηγορία προκύψει εις βάρος του.

Το Κατάρ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι & το διάτρητο σύστημα lobbying στην Ευρωβουλή

Το «θαύμα της Ερήμου», όπως είναι γνωστό το εμιράτο του Κατάρ, είδε- σύμφωνα με αναλυτές – στην ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη την ιδανική ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή του.

«(Οι Καταριανοί) στις επενδύσεις τους φθάνουν σε ένα σημαντικό επίπεδο που τους επιτρέπει να επεκτείνουν την επιρροή τους σε διάφορους παίκτες και τομείς και ταυτόχρονα υπάρχει φυσικά ο ρόλος τους ως του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή LNG που παραμένει μια τεχνολογική γέφυρα για την Ευρώπη στην προσπάθειά της να επιτύχει τον ενεργειακό της μετασχηματισμό» αναφέρει ο αναλυτής Αντρέ Βολτ.

Κατόρθωσε να προσεγγίσει Ευρωπαίους αξιωματούχους που κατέληξαν να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των Βρυξελλών, πατώντας στο διάτρητο σύστημα λόμπι στην «πρωτεύουσα» των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στις Βρυξέλλες ως λόμπινγκ προσδιορίζονται όλες οι δραστηριότητες που έχουν έμμεσο ή άμεσο στόχο να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Με βάση επίσημα στοιχεία υπάρχουν

  • 12.400 εγγεγραμμένα λόμπι εκ των οποιων
  • 3.400 είναι μη-κυβερνητικές οργανώσεις

Ο κανονισμός προβλέπει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κρατούν ημερολόγιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των λόμπι, αλλά είναι ελαστικός με τους ευρωβουλευτές. Επίσης, απαγορεύει τη λήψη δώρων από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια ωστόσο εξαιρούνται τα δώρα αξίας κάτω από 300 ευρώ ετησίως.

Το σκάνδαλο ανέδειξε τα κενά του κανονισμού σε επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας των ευρωπαΪκών θεσμών. Ζητώντας μεταρρυθμίσεις, ο Μαργαρίτης Σχοινάς μάλιστα επέρριψε ευθύνες σε Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως είπε «η Κομισιόν είχε ήδη προτείνει ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το 2016. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν. Και η Κομισιόν είναι ακόμη ο μόνος θεσμός που εφαρμόζει τον κανονισμό “καμία συνάντηση με κανέναν εκτός μητρώου”. Αυτό δεν είναι αρκετό».

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα προκειμένου να συνδράμει την επιτροπή στο έργο της και ζητήσαμε από τις αρχές του Κατάρ να συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα» ανέφερε η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών.

«Ως Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ξεκινήσουμε ενδελεχή ανάλυση για τις αδυναμίες του συστήματός μας, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Μετσόλα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Για τον Μισέλ Κλεζ, τον Βέλγο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Qatargate, πάντως, η Ευρώπη βρίσκεται στο «έλεος της διαφθοράς» από τρίτες χώρες. «Το βρόμικο χρήμα υπερβαίνει όλες τις διαστάσεις. Πρόκειται για ποσά για τα οποία δεν έχετε ιδέα. Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άτεγκτος φρουρός του Νόμου, ο Κλεζ είναι γνωστός για την αποφασιστικότητά του να φθάνει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει ως το τέλος.

Πηγή: ΕΡΤ/ Παντελής Γκόνος, Ρίτσα Καστάνη – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Σχετικά Άρθρα: Ανδρουλάκης για Qatargate στο Ε.Κ: Κανείς δεν δικαιούται να θέτει σε καθεστώς ανυποληψίας την ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Qatargate: Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα – «Ντροπή σας» λέει η Ίλβα Γιόχανσον

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος