Η πρώτη δήλωση της Εύας Καϊλή, μέσω του κ. Δημητρακόπουλου – Ποιους βάζει στο «κάδρο»

Array

Στην πρώτη της δήλωση από τη φυλακή προχώρησε η Εύα Καϊλή για το Qatargate, μέσω του συνηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος μίλησε στον ANT1. Ως απολύτως ψευδές χαρακτήρισε το γεγονός ότι η ίδια είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ – όπως μετέφερε ο συνήγορός της.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, πρόσθεσε ότι από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή, οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ, ήταν οι Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Συνέχισε να ρίχνει τα «βέλη», τονίζοντας ότι όλα συνέβαιναν με γνώση της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή, ο δικηγόρος της είπε χαρακτηριστικά ότι η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ.

Το βράδυ της Τρίτης το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσίασε γραπτή δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου για το θέμα:

«Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.

(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να τερματίσει τη θητεία της Εύας Καϊλή στο Προεδρείο του ΕΚ. Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, νέα έφοδος των βελγικών Αρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Politico σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Qatar Gate. Οι ερευνητές της αστυνομίας «σφράγισαν» το γραφείο της Μισέλ Ριού, ενός μέλους της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατασχέθηκε ένας υπολογιστής που σχετίζεται με έργο αυτής της επιτροπής στην οποία ήταν επικεφαλής προ ετών ο Αντόνιο Παντσέρι λόγω Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος