Qatargate: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος – Αναβολή έως 22/12 για την Καϊλή

Array

Αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στο Qatargate. Η ίδια θα παραμείνει προφυλακισμένη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ίδια ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο, λόγω της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην Άρεν.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο Ταλαμάνκα θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά στο πλαίσιο του Qatargate.

Το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο από νωρίς το πρωί στο δικαστήριο των Βρυξελλών. Τηλεοπτικά συνεργεία αναζητούσαν πληροφορίες και κυρίως πλάνα των υπόπτων πριν επιβεβαιωθεί τελικά ότι παρέστησαν μόνο οι τρεις Ιταλοί, που δεν χρησιμοποίησαν την κεντρική είσοδο.

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου ο οποίος με συνεντεύξεις στο Reuters και το Γαλλικό πρακτορείο, είπε ότι η ευρωβουλευτής νιώθει προδομένη από τους συναδέλφους της, οι οποίοι την εμφανίζουν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ.

Οι διαψεύσεις ήρθαν διαδοχικά, πρώτα από τον εκπρόσωπο της Προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Η σαφής και πάγια οδηγία προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο» απαντά ο εκπρόσωπος της Ρομπέρτας Μετσόλα.

O Ύπατος Αρμοστής για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε για «πολλές φήμες, αλλά όχι γεγονότα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σημείωσε: «Μπορώ να τονίσω ξεκάθαρα ότι ο Ύπατος Αρμοστής δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ».

Το ποσό των 20.000 ευρώ βρέθηκαν και στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι στο Μιλάνο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Εύα Καϊλή δεν έχει καμιά σχέση με το τεράστιο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο διαμέρισμα των Βρυξελλών και τις απαντήσεις πρέπει να δώσει ο σύντροφός της.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στο ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι. Για τους «Μπραντζελίνα» του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κάνει λόγο το Politico σε άρθρο που περιγράφει την απότομη πτώση του ζευγαριού.

Και η Daily Mail δημοσιεύει φωτογραφίες της λαμπερής ζωής της ευρωβουλευτή σε παραλίες και με τον μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η γερμανική Bild με αφορμή ένα βίντεο από παλιά φωτογράφηση αναφέρει «ότι δάγκωσε το μήλο της ενοχής που οδηγεί στον διωγμό από τον Παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επιχείρηση «φάντασμα» κατά Παντσέρι

Oι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση  Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack.

Διαβάστε ακόμα: Qatargate – Le Soir: Η βελγική Ασφάλεια παρακολουθούσε υπόπτους από το 2021 σε συνεργασία με 5 χώρες

Ο ρόλος και το σύστημα Παντσέρι

Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της La Republicca και αναδεικνύει όχι μόνο τον κεντρικό ρόλο που είχε ο Παντσέρι σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και τον τρόπο που δρούσε.

Όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές τουλάχιστον 6 μηνών διαπιστώθηκε ότι είχε μετρητά στο σπίτι του σπίτι για να «λαδώσει» τους μηχανισμούς του ΕΚ, με στόχο να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για Κατάρ, πιθανόν και Μαρόκου.

Επισημαίνει μάλιστα πως τα χρήματα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που περίμεναν να βρουν οι Αρχές γιατί τα είχε χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα.

Όπως δεν αναφέρει η Il Messaggero, ήταν επικεφαλής μίας δομημένης οργάνωσης στην οποία ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν στη μισθοδοσία της.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα μετρητά και η διαδρομή τους

Η γεμάτη με χρήματα βαλίτσα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, κουτιά με χαρτονομίσματα και μετρητά ακυκλοφόρητα, φαίνονται στις νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η βελγική Εισαγγελία.

Qatargate: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος – Αναβολή έως 22/12 για την Καϊλή
(Belgian Federal Judicial Police via AP)

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει το «βρώμικο» χρήμα και κυρίως η προέλευσή του, με τον εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας Έρικ Βαν Ντούσε να αναφέρει:

«600.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπόπτου. 600.000 ευρώ σε μετρητά. Σε άλλο σημείο βρέθηκαν 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε άλλο σημείο, σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών κατασχέθηκε μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα».

Ειδικότερα, κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20, των 50 και των 100 ευρώ. Οι έρευνες επικεντρώνονται στα -ακόμα μέσα στη ζελατίνα τους- χαρτονομίσματα. Προέρχονταν από άλλη χώρα, αφού το Βέλγιο έχει πλέον πάψει να τυπώνει ευρώ.

Η δημοσιογράφος της L’ Express Ιζαμπέλ Ορί, μεταδίδει:

«Ο κόσμος λέει εδώ, ότι μοιάζει με ταινία του Τζέιμς Μποντ. Σάκοι με μικρά χαρτονομίσματα συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Είναι πραγματικά απίστευτο!».

Οι βελγικές αρχές επικεντρώνονται και στον μεσάζοντα των μετρητών, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Αντόνιο Παντζέρι.

Εκτός από τα χρήματα, στη δικογραφία, υπάρχει εκτενής καταγραφή και για δώρα που είχε λάβει η οργάνωση. Σε υποκλαπείσες συνομιλίες γίνεται αναφορά σε πανάκριβα ρολόγια, αλλά και στην αγορά εξοχικού στην Ιταλία.

Ο ερευνητής και συγγραφέας Κριστιάν Σεσνόρ σημειώνει:

«Το Κατάρ συχνά χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του Ρόλεξ». Όταν πηγαίνετε εκεί μπορεί να λάβετε ένα ρολόι των 60.000 ή των 80.000 ευρώ».

Εφόσον αποσαφηνιστεί η προέλευση των χρημάτων, θα εντοπιστεί και η τράπεζα απ’ όπου είχε γίνει η ανάληψη, ο τραπεζικός λογαριασμός αλλά και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την κίνηση.

Τότε οι αρχές θα μπορέσουν να αναλύσουν τα αποτυπώματα πάνω στα χαρτονομίσματα και να τα αντιπαραβάλουν με αυτά των υπόπτων. Πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Παντέλης Γκόνος – Σόνια Φίλη | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα | Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής 

Qatargate: Διαβάστε εδώ όλα τα σχετικά άρθρα στο ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος