Qatargate – Le Soir: Η βελγική Ασφάλεια παρακολουθούσε υπόπτους από το 2021 σε συνεργασία με 5 χώρες

Array

Oι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση  Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack.

Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που χαρακτηρίζεται ως «το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση». Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παρασδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο.

Τα νέα δημοσιεύματα επιβεβαίωσe ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD), μιλώντας για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας.  «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το 2021 οι υπηρεσίες πληροφοριών ξεκίνησαν έρευνα για παρέμβαση ξένης δύναμης. Δεν είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με τη Le Soir να διεξάγονται επιχειρήσεις με ειδικές μεθόδους “BIM”, δηλαδή παρακολουθήσεων. Με άλλα λόγια, πολύ πριν η εισαγγελία και η αστυνομία αρχίσουν να εργάζονται για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση, πράκτορες της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούσαν ήδη αυτόν τον φάκελο, αναφέρεται στο δημοσίευμα και ακολουθεί επεξήγηση:

«Είναι μέθοδοι παρακολούθησης που επικυρώνονται από την ad hoc επιτροπή, που αποτελείται από  δικαστές οι οποίοι αποφασίζουν σταθμίζοντας το στόχο της έρευνας έναντι του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Κάποιος σκέφτεται, για παράδειγμα, υποκλοπές τηλεφώνου ή επιχειρήσεις διείσδυσης».

Η Le Soir επισημαίνει ξανά ότι η Κρατική Ασφάλεια συνεργάστηκε με πέντε ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών  «για αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα».

«Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η έρευνα;»

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο, θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με τραπεζογραμμάτια και δώρα,  σχολιάζει στη συνέχεια η Le Soir και συνοψίζει τα αναπάντητα ερωτήματα:

  • Πώς  ξεκίνησε αυτή η έρευνα;
  • Κάρφωσε μυστικός πληροφοριοδότης τον Παντζέρι, την Καϊλή και άλλους;
  • Το Βέλγιο ενημερώθηκε από άλλο κράτος;

«Το πιο σημαντικό καθήκον της Κρατικής Ασφάλειας είναι να συλλέγει πληροφορίες για δραστηριότητες που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Βελγίου, όπως «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Όλα ξεκινούν από εκεί. Ήδη από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια ξεκίνησε την έρευνα πληροφοριών για την παρέμβαση ξένης δύναμης», συνοψίζει η βελγική εφημερίδα.

«Εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο εμπλέκεται σε πιθανή δωροδοκία ευρωβουλευτών»

Οι βελγικές εφημερίδες De Morgen και De Standaard, επικαλούνται επίσημες πληροφορίες περί εμπλοκής του Μαρόκου. Εν τω μεταξύ, πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά βρέθηκαν σε έρευνες στις Βρυξέλλες και το μεγαλύτερο ποσό κατασχέθηκε στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι», σύμφωνα με την De Morgen που συνοψίζει ότι η έρευνα περιστράφηκε γύρω από το εάν οι ύποπτοι δωροδοκήθηκαν «από μια χώρα στην Αραβική Χερσόνησο», ενώ το Κατάρ αντικρούει όλες τις κατηγορίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος