Qatargate: Αναβολή της απόφασης για Καϊλή στις 22 Δεκεμβρίου

Array

Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου παίρνει, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η λήψη της απόφασης από το δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, για το αν η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της. Εν αναμονή και της απόφασης για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους για το σκάνδαλο “Qatargate”, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Συγκριμένα σύμφωνα με το βελγικό RTL η λήψη της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της, πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Για αναβολή της εμφάνισης της Εύας Καϊλή ενώπιον των δικαστικών αρχών, την επόμενη Πέμπτη,  κάνει λόγο η Le Soir. Η κ. Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο δικηγόρος της, μετά την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την ανάρτηση του δημοσιογράφου Jack Parrock που καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ: «Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι 3 συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση για το γιατί».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο δελτίο των 15:00 οι τρεις άνδρες κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου ενώ ήταν άγνωστο αν στην αίθουσα βρέθηκε η Εύα Καϊλή καθώς απεργία υπαλλήλων στις φυλακές του Χάρεν μπορεί να μην επέτρεψε τη μεταγωγή της.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, με τους συνηγόρους της να υποστηρίζουν, ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου όμως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό. Οι έρευνες των Βέλγων διευρύνονται και αναζητούν την διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έστησαν την υπόθεση, και χρηματίστηκαν.

Qatargate: Αναβολή της απόφασης για Καϊλή στις 22 Δεκεμβρίου

Σήμερα η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την αποφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Κορογιαννάκης δικηγόρος Βρυξελλών. Κριτήρια για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι η ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων ενοχης και επίσης αν ο κατηγορούμενος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης παράνομων πράξεων, εάν υπάρχει κίνδυνος φυγής και εάν υπάρχει ενδεχόμενο παρεμπόδισης της έρευνας. Επίσης ρόλο θα παίξει και η προσωπικη κατάσταση του κατηγορούμενου π.χ. η ύπαρξη ανήλικου παιδιού.

Qatargate: Νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρέθηκαν στις έρευνες των βελγικών αρχών

Στο μεταξύ, έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα σε σχέση με τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι στο σπίτι της Εύας Καϊλή, αλλά και στην βαλίτσα του πατέρα της. Οι βελγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρήκαν κατά τις έρευνές τους.

Όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, «οι βελγικές αρχές ανέβασαν στο Twitter, φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η βαλίτσα γεμάτη με χρήματα, άλλες τσάντες με χρήματα, με χαρτονομίσματα των 20 50, 100 ευρώ και αυτό που αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Echo είναι ότι  θα ακολουθηθεί η διαδρομή των χρημάτων. Δηλαδή βλέπουν ότι τα χρήματα είναι καινούργιες δεσμίδες, καινούργια χαρτονομίσματα, πολλά με την χαρτοταινία ενώ φαίνεται με βάση τα στοιχεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ένα ποσό έχει εκδοθεί στο Βέλγιο. Όμως πρέπει να δουν πού αλλού έχουν εκδοθεί τα άλλα χρήματα ενώ θα εξεταστούν και τα δακτυλικά αποτυπώματα».

Qatargate: Αναβολή της απόφασης για Καϊλή στις 22 Δεκεμβρίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου με πρωτοφανή πλειοψηφία, ωστόσο ο δικηγόρος της στην Αθήνα αφήνει αιχμές κατά της προεδρίας του ευρωπαϊκού θεσμού, ότι γνώριζε για όσα συνέβαιναν.

Η υπερασπιστική τακτική της Εύας Καϊλή είναι ξεκάθαρη μέσα από το δελτίο Τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της στην Ελλάδα.

Ο συνήγορός της στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της. «Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Εν τω μεταξύ, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στα σπίτια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του πατέρα της.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της κας Καϊλή ήταν φρεσκοτυπωμένα. Ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζοντας μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων ή εάν προέρχονται από άλλη πηγή.

Σχετικό Άρθρο: Qatargate: Η ώρα της απόφασης για τους τέσσερις συλληφθέντες – Συνεχείς αποκαλύψεις

Πηγές: ΕΡΤ/Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος