Πύρινος κλοιός: Συνεχείς συσκέψεις για τις πυρκαγιές – Κριτική της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε πως η μάχη δεν είναι εύκολη, και πως στόχος είναι να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στους δικαιούχους με τα κλιμάκια για αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών να έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Στις πληγείσες περιοχές του Σαρωνικού μετέβη ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ατζέντα της νέας σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό και τους επιτελείς του πυροσβεστικού σώματος ήταν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα αλλά και ο επερχόμενος καύσωνας. 

Στης διάρκειας 45 λεπτών σύσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενημερώθηκε για τις δύσκολες επιχειρήσεις κατάσβεσης – κυρίως στα μέτωπα της Δυτικής Αττικής και της Ρόδου – ενώ παράλληλα,  έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από κλιμάκια του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Στόχος είναι να αποζημιωθούν άμεσα όσοι έχουν πληγεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε κανένας συμπολίτης να βρεθεί απροστάτευτος».

Μόλις ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση θα προχωρήσει το κράτος στις δέουσες καταβολές, δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επικεφαλής κλιμακίου με βουλευτές και  στελέχη του κόμματος μετέβη στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Δήμαρχο Χρήστο Γκίνη και κατοίκους. Ο κ. Φάμελλος δήλωσε: «Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση».

Στις καμένες περιοχές της Σαρωνίδας βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος  τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης καθώς και του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας.  Όπως δήλωσε:  «Με οδυνηρό τρόπο, ως έχουμε χρέος να προστατέψουμε την ποιότητα της υγείας του ελληνικού Λαού.

Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και  μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σε άρθρο του στα Νέα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ετοιμότητας. Όπως αναφέρει: «Η  “πρόληψη ” παραμένει άγνωστη λέξη για κράτος και κυβέρνηση, που περιορίστηκαν ξανά στα μηνύματα “τρέξτε να σωθείτε ” στα κινητά των κατοίκων και στην συνήθη επίκληση των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων” και του  βολικού άλλοθι της “κλιματικής κρίσης “, χωρίς, όμως, να κάνουν τίποτα για αυτό».

«Παίζουν την χώρα στα ζάρια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος,  ζήτησε εξηγήσεις για το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας Αιγίς: «το 1.7 δις ευρώ για το πρόγραμμα Αιγίς για τα μέσα πυρόσβεσης που ανακοίνωσαν πέρσι που πήγαν»;

Στο δεύτερο κύμα του παρατεταμένου φετινού καύσωνα που είναι προ των πυλών θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το μεγάλο θερμικό φορτίο, που είχαν εφαρμοστεί και στο πρώτο κύμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος