Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού – Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία (video)

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανοίξει δύο μήνες αργότερα, οι ομογενείς θα υποβάλουν την αίτησή τους με τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι έχουν μείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια.

Το σχέδιο νόμου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός ελληνικής επικράτειας προβλέπει μεταξύ άλλων: Αυτοπρόσωπη παρουσία και κάλπες σε πρεσβείες και προξενεία.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι κατ’ αρχή υποβολή αίτησης των ενδιαφερόμενων στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια διαμόρφωση ηλεκτρονικής βάσης.

Προϋπόθεση για να έχει δικαίωμα να ψηφίσει ο Έλληνας του εξωτερικού είναι: Δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία καθώς και ενεργό ελληνικό ΑΦΜ.

Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση των εδρών Επικρατείας από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιλέγουν. Εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να επιλέξουν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδος εκλογέων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ν. Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος